Chlebek bananowy z karmelem nie z tej bajki

Oto chlebek bananowy z karmelem nie z tej bajki, czyli takim bez nerwów, przypaleń i śmietany. To mikstura z wolno gotowanego miodu, cukru trzcinowego, mleczka kokosowego i napoju owsianego.

Powiedzieć, że to banalnie prosty deser, to nie powiedzieć nic. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali jedną miskę, jeden widelec. A efekt jest spektakularny, godny kolacji ze znajomymi czy romantycznej randki. To już kolejny przepis na chlebek bananowy. Ten będzie miał najbardziej zwarta teksturę (aby ładnie się kroił i przyjmował topiące się lody oraz karmel). Zanurzcie się w tej małej, wielkiej przyjemności!

Chlebek bananowy z karmelem nie z tej bajki

Chlebek bananowy z karmelem nie z tej bajki
keksówka 26 x 10 cm
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (35 g) płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
½ łyżeczki cynamonu
4 banany (około 450 g), bardzo dojrzałe
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (100 g) cukru brązowego
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
½ szklanki (120 g) Alpro w stylu skyr waniliowego, w temperaturze pokojowej

Karmel nie z tej bajki
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
½ szklanki (125 ml) mleczka kokosowego
½ szklanki (125 ml) napoju owsianego
2 łyżki miodu
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Do podania
lody waniliowe
sól morska w płatkach

1. Przygotuj chlebek bananowy: Piekarnik rozgrzej do 180°C (góra–dół). Formę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

2. W drugiej misce rozgnieć 3 banany widelcem na gładkie puree. Dodaj jajka, cukier, roztopione masło i waniliowy skyr. Wymieszaj do połączenia.

3. Do mokrych składników wsyp mieszankę suchych i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia – nie mieszaj zbyt długo. Przełóż masę do formy. Pozostałego banana przekrój wzdłuż i ułóż go na cieście rozcięciem do góry. Posyp około 1 łyżką cukru.

4. Piecz przez 50–60 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykryj folią aluminiową. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut w formie, potem przełóż na kratkę.

5. Przygotuj karmel nie z tej bajki: Do rondelka wsyp cukier trzcinowy, wlej mleczko kokosowe, napój owsiany i miód. Zagotuj i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masa lekko zgęstnieje i nabierze głębokiego karmelowego koloru, około 15 minut. Może wydawać Ci się, że karmel jest rzadki, ale mocno zgęstnieje po wystudzeniu. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

6. Podawaj chlebek bananowy z lodami waniliowymi, karmelem i szczyptą soli morskiej w płatkach.

Rady/porady
Brakuje Ci mocno dojrzałych bananów? Wstaw je na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 150°C, a następnie wystudź – nabiorą intensywnej słodyczy i będą idealne do wypieków.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Chlebek bananowy z karmelem nie z tej bajki
Chlebek bananowy z karmelem nie z tej bajki
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

18 komentarzy

Anna 2 października, 2025 - 10:54 am

Hej. Dziękuję za piękny przepis ! Wspaniale , że się nimi dzielisz ! Pytanie o płatki ? Górskie czy błyskawiczne ? Czy maka też może być owsianą albo migdałowa ?

Reply
rozkoszny 5 października, 2025 - 11:10 am

płatki górske! mąką musi być pszenna

Reply
Zuzanna 2 października, 2025 - 12:43 pm

Rozpoczynam przygodę z używaniem innych mąk niż pszenna, czy można zamieniać mąkę 1/1 na np orkiszową?

Reply
rozkoszny 5 października, 2025 - 11:11 am

można użyć orkiszowej jasnej

Reply
Ela Wabich 2 października, 2025 - 9:24 pm

Czy mozna dodac orzechy do srodka??? Np. Pecany? Wloskie? Lubie jak chlebek bananowy chrupie 🤗

Reply
rozkoszny 5 października, 2025 - 11:11 am

jak najbardziej!

Reply
Wi 2 października, 2025 - 11:24 pm

A jakis prosty przepis na karmel na bialym cukrze? 🙂 Nie uzywam ani cukru trzcinowego, ani mleczka kokosowego, ani napoju roslinnego

Reply
rozkoszny 5 października, 2025 - 11:12 am

znajdziesz przepis na klasyczny karmel na blogu 🙂

Reply
Julia 7 października, 2025 - 11:27 am

Czy można zrezygnować z płatków owsianych, a dodać więcej mąki?

Reply
rozkoszny 7 października, 2025 - 4:58 pm

Tak, popatrz na inne przepisy na chlebki bananowe na blogu 🙂

Reply
Roz 7 października, 2025 - 11:31 am

Przepis super, choć do przygotowania potrzeba dwóch misek i rondelka 🙂

Reply
rozkoszny 7 października, 2025 - 4:59 pm

na upartego można zrobić w jednej misce – oczywiście sam chlebek!

Reply
Gucio 8 października, 2025 - 1:17 pm

Zrobiłam, jest tak pyszny, że nie mam słów!

Reply
rozkoszny 9 października, 2025 - 5:37 pm

<3

Reply
Klaudia 10 października, 2025 - 1:54 pm

Czy zamiast masła można dać olej/oliwę (alergia na bmk) ?

Reply
Oliwia 14 października, 2025 - 10:47 pm

Hej, jakiej mąki najlepiej użyć robiąc chlebek dla osoby z celiakią? Najczęściej do ciast używałam migdałowej, czy tu się sprawdzi?

Reply
Andy 26 października, 2025 - 10:38 am

Naprawdę smaczny, ale wychodzi zakalec. Może gdy jest jeszcze ciepły to nie widać. Dnia kolejnego dramat. Stąd pomysł, by jeść go ciepłego? Póki nie widać zakalca? 😉 pomysłowe.

Reply
rozkoszny 28 października, 2025 - 11:32 am

Jeśli wyszedł zakalec znaczy, że zbyt energicznie mieszałeś masę, za krótko piekłeś lub składniki były prosto z lodówki

Reply

Leave a Comment