Clafoutis to najprostszy deser lata – taki, który można zrobić jedną rękę i zjeść na późne śniadanie.
To mnóstwo owoców zalanych masą, która jest czymś na pograniczu naleśnika i puddingu. Przygotowuję ą z jajek, cukru, gęstej śmietanki i mleka. Zagęszczam mąką i migdałami, a następnie topię w niej czereśnie, które tradycyjnie pozostawiam wraz z pestkami bo a) deser ma wtedy więcej smaku, b) nie chce mi się ich drylować. Koniecznie podajcie clafoutis z gałką lodów waniliowych i rozkoszujcie się tą małą, wielka przyejmnością.
Ten przepis na clafoutis skutkuje bardziej ciastowym, mnie puddingowym deserem niż moje wcześniejsze przepisy (jeżynowe i śliwkowe). Wybierzcie, co wolicie!

Migdałowe clafoutis z czereśniami
8 porcji
4 duże jajka
½ szklanki (100 g) cukru
500 g gęstej śmietany 36%
1 szklanka (250 g) napoju z prażonych migdałów
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
⅛ łyżeczki aromatu migdałowego (opcjonalnie)
½ szklanki (50 g) mąki migdałowej
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej + odrobina do oprószenia formy
¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
500 g czereśni
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
lody waniliowe, do podania (koniecznie!)
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół). Formę do pieczenia 20 x 30 cm lub 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Strzep nadmiar.
2. W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę, 2–3 minuty. Dodaj śmietanę (musi być gęsta!), napój migdałowy, ekstrakt waniliowy i aromat migdałowy (jeśli używasz). Wymieszaj do połączenia. Masa będzie lejąca – tak ma być!
3. Dodaj obie mąki i sól. Wymieszaj dokładnie, aż masa będzie gładka – możesz użyć rózgi kuchennej lub miksera na niskich obrotach.
4. Wsyp czereśnie do przygotowanej formy, rozkładając je równomiernie. Zalej je ciastem.
5. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30–40 minut, aż clafoutis się zetnie i delikatnie zrumieni na brzegach. Środek może lekko drżeć – stężeje podczas studzenia.
6. Ostudź przez minimum 20 minut. Clafoutis najlepiej smakuje lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Koniecznie serwuj z lodami waniliowymi!
Rady/porady
Jeśli nie możesz dostać mąki migdałowej, zblenduj na pył płatki migdałowe.
W wersji z wiśniami dodaj więcej cukru – ¾ szklanki (150 g).
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

12 komentarzy
Czy wyjdzie wyłącznie na mące migdałowej? Lub czy można czymś zastąpić mąkę pszenną?
Powinno wyjść!
Da radę zamiast gęstej śmietany dać skyr?
Nie, nie nada się
Czy można wiśnie zamienić na śliwki? I czy koniecznie trzeba je wtedy pokroić?
Tak
Czy można zamienić na Borówki?
Tak, można
Czy wyjdzie z mlekiem krowim zamiast napoju roślinnego?
Tak
Czym można zastąpić śmietanę? Jogurtem greckim?
Nie można