Rozkoszanki, czyli drożdżówki ze śliwką

Oto jeseniarskie następczynie jagodzianek, rozkoszanki, czyli drożdżówki ze śliwką, twarogiem, mnóstwem kruszonki na palonym maśle i glazurą z miodu oraz tonki. Bo przecież kruszonki – tak jak rozkoszy – nigdy za wiele!

Te drożdżówki ze śliwką i serem to kandydatki na miano drożdżówki roku. Słowo daję. To ekstaza, nie ciasto drożdżowe. Wypełnione nie dość, że aksamitnym kremem twarogowym, to jeszcze potężną śliwką zajmującą prawie połowę całej tej przyjemności. Jest oczywiście mnóstwo kruszonki, jest też pachnąca tonką glazura z miodu, do której będą lepić się wasze palce sięgające po dokładkę.

Rozkoszanki

Rozkoszanki, czyli drożdżówki ze śliwką
8 sporych drożdżówek
Zasmażka tangzhong
½ szklanki (120 g) mleka pełnotłustego
30 g mąki pszennej typ 550

Ciasto drożdżowe
¼ szklanki (60 g) mleka pełnotłustego
1 duże jajko + 1 jajko na glazurę
2 ¼ szklanki (300 g) mąki pszennej typ 550
15 g drożdży świeżych
¼ szklanki (50 g) cukru białego
¾ łyżeczki (5 g) soli morskiej drobnoziarnistej
100 g masła, w temperaturze pokojowej
4 duże śliwki jak renkloda

Kruszonka na palonym maśle
80 g masła
⅓ szklanki (70 g) cukru trzcinowego
1 szklanka (130 g) mąki pszennej

Krem twarogowy
250 g mokrego twarogu półtłustego
1 małe jajko lub żółtko z dużego jajka
50 g cukru pudru

Palony sos z tonką
2 łyżki (30 g) masła
2 łyżki (50 g) miodu
1 ziarno tonki (opcjonalnie, ale warto!)

Przygotuj zasmażkę tangzhong: W małym garnku połącz mleko i mąkę. Podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa mocno zgęstnieje. Przełóż do misy, w której będziesz robić ciasto i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj ciasto drożdżowe: Do zasmażki dodaj mleko, 1 jajko, mąkę, drożdże, cukier i sól. Wyrabiaj hakiem do ciasta, aż masa będzie elastyczna (będzie się kleić!), 8 – 10 minut. Zacznij dodawać masło, cały czas wyrabiając, łyżeczka po łyżeczce. Po dodaniu całości wyrabiaj jeszcze około 8 minut, aż ciasto będzie sprężyste, lśniące i rozciągliwe. Aby to sprawdzić, rozciągnij je w dłoni – powinno rozciągać się na niemalże prześwitujący płat. Jeśli tak nie jest, odstaw je na 10 minut i wyrabiaj jeszcze 5 minut.

Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw do lodówki (6–8°C) na całą noc, najlepiej na 8–16 godzin – dzięki temu ciasto będzie smaczniejsze i dłużej zachowa świeżość. Jeśli jednak bardzo Ci się spieszy, pozostaw je do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, na 1–1½ godziny.

Przygotuj kruszonkę: Na małej patelni lub garnku o jasnym dnie rozpuść masło i podgrzewaj, aż nabierze bursztynowego koloru i orzechowego aromatu, około 5 minut. Zdejmij z ognia, wystudź. Dodaj cukier i mąkę, połącz, aż powstania piaskowa masa. Przełóż do lodówki do schłodzenia.

Przygotuj krem twarogowy: Przełóż twaróg wraz z jajkiem i cukrem pudrem do blendera z ostrzem “S”. Zmiksuj na gładki krem.

Uformuj drożdżówki: Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych kawałków. Uformuj kulki i odstaw je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej ułożyć po 4 – 6 sztuk na blaszkę. Mocno rosną! Posmaruj glazurą z 1 jajka roztrzepanego z 1 łyżką wody. Przykryj i odstaw do napuszenia, na 1 – 1 ½ h, jeśli ciasto wyrastało w lodówce, na około 30 minut jeśli w temperaturze pokojowej.

Za pomocą dużej łyżki w każdej bułeczce zrób wgłębienie. Napełnij łyżką kremu twarogowego, ułóż połówkę śliwki rozcięciem do góry. Przykryj i odstaw do ponownego napuszenia, na około 20 minut.

Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do w 190°C (góra–dół). Obsyp kruszonką boki drożdżówek, pomijając śliwkę. Piecz, aż się mocno zarumienią, około 20 minut. To ważne, bo drożdżówki za sprawą sera i owoców są mocno wilgotne.

Przygotuj sos z tonką: Rozpuść masło i gotuj je, aż zbrązowieje i nabierze orzechowego zapachu, około 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj miód, a następnie świeżo startą tonkę. Od razu posmaruj glazurą drożdżówki i jedz póki ciepłe!

Rady/porady
Jeśli nie możecie dostać renklody, oczywiście można użyć innego rodzaju śliwki lub brzoskwinię.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Rozkoszanki
Rozkoszanki
Rozkoszanki
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

62 komentarze

Hipcio 18 września, 2025 - 10:58 am

Gdzie kupujesz tonkę? 🙂

Reply
rozkoszny 18 września, 2025 - 11:13 am

ja kupuję przez Internet, a w Warszawie na pewno można stacjonarnie w Składnikach

Reply
Klaudia 18 września, 2025 - 11:38 am

Czy można trzymać dłużej ciasto w lodówce? Tak około 20 h?

Reply
rozkoszny 18 września, 2025 - 12:48 pm

to zależy od temperatury lodówki, ale myślę, że to będzie już za długo

Reply
Kasia 18 września, 2025 - 1:55 pm

Czy mozna użyć suchych drozdzy?

Reply
rozkoszny 19 września, 2025 - 1:40 pm

tak 5g

Reply
Kasia 18 września, 2025 - 4:20 pm

A czy można tego przepisu użyć do ciasta ze śliwkami (duża blacha) zamiast formować kulki ?

Reply
rozkoszny 19 września, 2025 - 1:41 pm

można, ale nie będą już tak rozkosznie piękne 🙂

Reply
Agata 19 września, 2025 - 10:57 am

Czy można dać 7 gr suszonych drożdży zamiast świeżych?

Reply
rozkoszny 19 września, 2025 - 1:42 pm

można dać suszone, ale wystarczy 5g

Reply
Agata 19 września, 2025 - 11:16 am

Czy mozna spróbować użyć drożdży instant?

Reply
rozkoszny 19 września, 2025 - 1:42 pm

można dać 5 g 🙂

Reply
Magda 19 września, 2025 - 12:50 pm

Jest szansa na sukces z suszonymi drożdżami? Mam składniki w lodówce, a nie chce mi się lecieć do sklepu po świeże 🙄

Reply
rozkoszny 19 września, 2025 - 1:42 pm

Tak, już odpowiedziałem wyżej 🙂

Reply
Eli 19 września, 2025 - 7:06 pm

A jaka mąkę bezglutenowa by można było tu użyć zamiast pszennej ?

Reply
rozkoszny 22 września, 2025 - 3:01 pm

Nie można, ciasto drożdżowe to praca nad glutenem 🙂

Reply
Julia 28 września, 2025 - 2:05 pm

W jakich proporcjach zrobic zasmazke?

Reply
Julia 19 września, 2025 - 9:56 pm

Czy ciasto po wyjęciu z lodówki, przed podziałem na 8 kawałków, powinno mieć temperaturę pokojową? Czy można formować zimne ciasto?

Reply
rozkoszny 22 września, 2025 - 3:02 pm

formujemy zimne

Reply
Kasia 20 września, 2025 - 11:57 am

Czy do kremu twarogowego moge użyć serka twarogowego waniliowego który jest już słodki i nie dodawać cukru?

Reply
rozkoszny 22 września, 2025 - 2:57 pm

nie znam takiego produktu, ale pewnie tak 🙂

Reply
Ola 20 września, 2025 - 7:09 pm

Hej, wyglada przepysznie, chce jutro zrobić i sie zastanawiam nad tam palonym sosem, bo nie mam tonki – jakich przypraw byś dodal na zamiane, zeby bylo ciekawsze?

Reply
rozkoszny 22 września, 2025 - 2:58 pm

można dodać wanilii i odrobinę gałki muszkatołowej

Reply
Pola - Odpoczywalnia 20 września, 2025 - 10:14 pm

Nie mam sera twarogowego, ale mam philadelpię, mogę zastąpić? Ciasto już się wyrabia😃

Reply
rozkoszny 22 września, 2025 - 2:58 pm

Tak, ale dodaj soku z cytryny 🙂

Reply
Ewka 22 września, 2025 - 4:33 pm

czy sprawdzi się mleko roślinne? jakieś owsiane np

Reply
rozkoszny 22 września, 2025 - 5:46 pm

tak

Reply
Aga 23 września, 2025 - 10:57 am

W województwie lubelskim w powiecie hrubieszowskim w gminie Uchanie jest miejscowość Rozkoszówka. Tak mi się z Tobą skojarzyła :-))))

Reply
Ala 6 listopada, 2025 - 11:27 am

Właśnie scrolluje sekcje komentarzy, pochodzę spod Hrubieszowa 😁

Reply
Sylwia 24 września, 2025 - 9:19 pm

Te drożdżówki są obłędne! Obłędnie przepyszne. Najlepsze, jakie zrobiłam w życiu. Jeśli ktoś wybiera przepis i się waha, no to powinien zakończyć wewnętrzne spekulacje i po prostu zrobić te 👌🏼

Reply
rozkoszny 30 września, 2025 - 11:39 am

<3

Reply
Anna 25 września, 2025 - 9:22 am

Mąka typ 550 czy 650?

Reply
rozkoszny 30 września, 2025 - 11:40 am

Obie się nadadzą 🙂

Reply
Michał 26 września, 2025 - 7:15 am

Po raz pierwszy od lat nie wyszedł mi Twój przepis. Ciasto praktycznie wcale nie urosło w lodówce a po wyciągnięciu i uformowaniu, już kompletnie nic. Dziwiłem się, że w przepisie nie ma kroku o aktywowaniu świeżych drożdży. Może jednak powinien być?

Reply
rozkoszny 30 września, 2025 - 11:43 am

Drożdży nie trzeba aktywować. Zaczyn robi się tylko po to, aby sprawdzić, czy są świeże i działają 🙂 może za niska temperatura w lodówce? jaką masz ustawioną temparaturę?

Reply
Weronika 27 września, 2025 - 12:19 am

Ta tonka!!! Mega hot! Wspaniały przepis mniam!

Reply
rozkoszny 30 września, 2025 - 11:43 am

<3

Reply
Paulina 27 września, 2025 - 6:23 pm

Ja się zastanawiam nad tym, czy bez sprzętu z hakiem, blenderem typu s czy jakoś tak, można zrobić to ciasto? Tak po staropolsku- łapami?

Reply
rozkoszny 30 września, 2025 - 11:44 am

można, ale będzie trzeba podsypać bardziej mąka, więc mogę wyjść trochę mniej delikatne

Reply
Barbar 2 października, 2025 - 11:17 pm

nie podsypywałom, tylko długo wyrabiałom ręką i przed włożeniem do lodówki wyszło cudnie, zobaczymy jutro jak się upiecze :3

Reply
Jolanta 27 września, 2025 - 10:10 pm

Panie Rozkoszny, czy jeśli upiekę te wspaniałe drożdżówki późnym wieczorem to czy następnego dnia będą one równie rozkoszne?
Pozdrawiam serdecznie

Reply
rozkoszny 30 września, 2025 - 11:45 am

Będą ok! Warto wtedy podgrzać 🙂 choć w dzień pieczenia najlepsze!

Reply
Endzi 28 września, 2025 - 4:34 pm

Czemu wyszły mi drugi raz piękne zakalce? 🙁
Zbyt lejący ser?

Reply
rozkoszny 30 września, 2025 - 11:47 am

ciasto mogło wyrastać zbyt krótko przed samym pieczeniem lub właśnie zbyt mokry ser

Reply
Ola 29 września, 2025 - 5:50 am

niestety wyjelam wlasnie ciasto z lodowki po nocy i nic wyroslo 🙁 nie wiem co poszlo nie tak, zrobilam wszystko jak w przepisie, obawiam sie, ze dodanie soli od razu do drozdzy, moglo zle na nie wplynac 🙁

Reply
rozkoszny 30 września, 2025 - 11:48 am

W lodówce nie może być niższa temperatura niż (6–8°C), bo wtedy proces fermentacji się zatrzymuje, a ciasto nie rośnie

Reply
Ada 30 września, 2025 - 1:29 pm

Czy ta Zasmażka tangzhong jest konieczna? 🙂

Reply
rozkoszny 30 września, 2025 - 5:57 pm

Tak :))

Reply
Gosia 30 września, 2025 - 3:48 pm

Użyłam make typ 450 🙁 jestem na etapie wyrabiania ciasta. Myślisz, że się uda?

Reply
Justyna 3 października, 2025 - 2:24 pm

Co zamiast tonki?

Reply
rozkoszny 5 października, 2025 - 11:13 am

wanilia i odrobina gałki muszkatołowej

Reply
Justyna 3 października, 2025 - 5:53 pm

Bardzo pyszne 😊

Reply
rozkoszny 5 października, 2025 - 11:13 am

<3

Reply
mnonika 6 października, 2025 - 2:19 pm

Ciasto genialne, jak zrobić z niego cynamonki, żeby nie straciło na swojej delikatności?

Reply
Ola 6 października, 2025 - 4:10 pm

Czy kruszonkę też trzymać całą noc w lodówce? 🙂

Reply
rozkoszny 6 października, 2025 - 5:09 pm

Jasne!

Reply
Diplodok 8 października, 2025 - 9:51 pm

Czy można zostawić ciasto w lodówce krócej – ok 6h? Czy w takim wypadku lepiej zupełnie skrócić czas wyrastania ciasta i zostawić na 1,5h w temp pokojowej?

Reply
Monika Kulka 10 października, 2025 - 11:57 am

Pyyyyszneeeee!!!!

Reply
Aga 14 października, 2025 - 10:46 am

Czy twaróg można zastąpić np. skyrem?

Reply
rozkoszny 14 października, 2025 - 4:45 pm

nie polecam

Reply
Diplodok 1 listopada, 2025 - 9:17 pm

O Wielkie Nieba! Omomom! To jest przepyszne! Obłędne! ❤️ w sezonie śliwkowym piekłam dwa razy w tygodniu 😉 próbowałam też z malinami- również pyszne 🙂 bardzo dziękuję za przepis! Rewelacja!!

Reply
rozkoszny 2 listopada, 2025 - 5:16 pm

<3

Reply

Leave a Comment