Oto jeseniarskie następczynie jagodzianek, rozkoszanki, czyli drożdżówki ze śliwką, twarogiem, mnóstwem kruszonki na palonym maśle i glazurą z miodu oraz tonki. Bo przecież kruszonki – tak jak rozkoszy – nigdy za wiele!
Te drożdżówki ze śliwką i serem to kandydatki na miano drożdżówki roku. Słowo daję. To ekstaza, nie ciasto drożdżowe. Wypełnione nie dość, że aksamitnym kremem twarogowym, to jeszcze potężną śliwką zajmującą prawie połowę całej tej przyjemności. Jest oczywiście mnóstwo kruszonki, jest też pachnąca tonką glazura z miodu, do której będą lepić się wasze palce sięgające po dokładkę.

Rozkoszanki, czyli drożdżówki ze śliwką
8 sporych drożdżówek
Zasmażka tangzhong
½ szklanki (120 g) mleka pełnotłustego
30 g mąki pszennej typ 550
Ciasto drożdżowe
¼ szklanki (60 g) mleka pełnotłustego
1 duże jajko + 1 jajko na glazurę
2 ¼ szklanki (300 g) mąki pszennej typ 550
15 g drożdży świeżych
¼ szklanki (50 g) cukru białego
¾ łyżeczki (5 g) soli morskiej drobnoziarnistej
100 g masła, w temperaturze pokojowej
4 duże śliwki jak renkloda
Kruszonka na palonym maśle
80 g masła
⅓ szklanki (70 g) cukru trzcinowego
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
Krem twarogowy
250 g mokrego twarogu półtłustego
1 małe jajko lub żółtko z dużego jajka
50 g cukru pudru
Palony sos z tonką
2 łyżki (30 g) masła
2 łyżki (50 g) miodu
1 ziarno tonki (opcjonalnie, ale warto!)
Przygotuj zasmażkę tangzhong: W małym garnku połącz mleko i mąkę. Podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa mocno zgęstnieje. Przełóż do misy, w której będziesz robić ciasto i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj ciasto drożdżowe: Do zasmażki dodaj mleko, 1 jajko, mąkę, drożdże, cukier i sól. Wyrabiaj hakiem do ciasta, aż masa będzie elastyczna (będzie się kleić!), 8 – 10 minut. Zacznij dodawać masło, cały czas wyrabiając, łyżeczka po łyżeczce. Po dodaniu całości wyrabiaj jeszcze około 8 minut, aż ciasto będzie sprężyste, lśniące i rozciągliwe. Aby to sprawdzić, rozciągnij je w dłoni – powinno rozciągać się na niemalże prześwitujący płat. Jeśli tak nie jest, odstaw je na 10 minut i wyrabiaj jeszcze 5 minut.
Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw do lodówki (6–8°C) na całą noc, najlepiej na 8–16 godzin – dzięki temu ciasto będzie smaczniejsze i dłużej zachowa świeżość. Jeśli jednak bardzo Ci się spieszy, pozostaw je do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, na 1–1½ godziny.
Przygotuj kruszonkę: Na małej patelni lub garnku o jasnym dnie rozpuść masło i podgrzewaj, aż nabierze bursztynowego koloru i orzechowego aromatu, około 5 minut. Zdejmij z ognia, wystudź. Dodaj cukier i mąkę, połącz, aż powstania piaskowa masa. Przełóż do lodówki do schłodzenia.
Przygotuj krem twarogowy: Przełóż twaróg wraz z jajkiem i cukrem pudrem do blendera z ostrzem “S”. Zmiksuj na gładki krem.
Uformuj drożdżówki: Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych kawałków. Uformuj kulki i odstaw je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej ułożyć po 4 – 6 sztuk na blaszkę. Mocno rosną! Posmaruj glazurą z 1 jajka roztrzepanego z 1 łyżką wody. Przykryj i odstaw do napuszenia, na 1 – 1 ½ h, jeśli ciasto wyrastało w lodówce, na około 30 minut jeśli w temperaturze pokojowej.
Za pomocą dużej łyżki w każdej bułeczce zrób wgłębienie. Napełnij łyżką kremu twarogowego, ułóż połówkę śliwki rozcięciem do góry. Przykryj i odstaw do ponownego napuszenia, na około 20 minut.
Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do w 190°C (góra–dół). Obsyp kruszonką boki drożdżówek, pomijając śliwkę. Piecz, aż się mocno zarumienią, około 20 minut. To ważne, bo drożdżówki za sprawą sera i owoców są mocno wilgotne.
Przygotuj sos z tonką: Rozpuść masło i gotuj je, aż zbrązowieje i nabierze orzechowego zapachu, około 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj miód, a następnie świeżo startą tonkę. Od razu posmaruj glazurą drożdżówki i jedz póki ciepłe!
Rady/porady
Jeśli nie możecie dostać renklody, oczywiście można użyć innego rodzaju śliwki lub brzoskwinię.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny



62 komentarze
Gdzie kupujesz tonkę? 🙂
ja kupuję przez Internet, a w Warszawie na pewno można stacjonarnie w Składnikach
Czy można trzymać dłużej ciasto w lodówce? Tak około 20 h?
to zależy od temperatury lodówki, ale myślę, że to będzie już za długo
Czy mozna użyć suchych drozdzy?
tak 5g
A czy można tego przepisu użyć do ciasta ze śliwkami (duża blacha) zamiast formować kulki ?
można, ale nie będą już tak rozkosznie piękne 🙂
Czy można dać 7 gr suszonych drożdży zamiast świeżych?
można dać suszone, ale wystarczy 5g
Czy mozna spróbować użyć drożdży instant?
można dać 5 g 🙂
Jest szansa na sukces z suszonymi drożdżami? Mam składniki w lodówce, a nie chce mi się lecieć do sklepu po świeże 🙄
Tak, już odpowiedziałem wyżej 🙂
A jaka mąkę bezglutenowa by można było tu użyć zamiast pszennej ?
Nie można, ciasto drożdżowe to praca nad glutenem 🙂
W jakich proporcjach zrobic zasmazke?
Czy ciasto po wyjęciu z lodówki, przed podziałem na 8 kawałków, powinno mieć temperaturę pokojową? Czy można formować zimne ciasto?
formujemy zimne
Czy do kremu twarogowego moge użyć serka twarogowego waniliowego który jest już słodki i nie dodawać cukru?
nie znam takiego produktu, ale pewnie tak 🙂
Hej, wyglada przepysznie, chce jutro zrobić i sie zastanawiam nad tam palonym sosem, bo nie mam tonki – jakich przypraw byś dodal na zamiane, zeby bylo ciekawsze?
można dodać wanilii i odrobinę gałki muszkatołowej
Nie mam sera twarogowego, ale mam philadelpię, mogę zastąpić? Ciasto już się wyrabia😃
Tak, ale dodaj soku z cytryny 🙂
czy sprawdzi się mleko roślinne? jakieś owsiane np
tak
W województwie lubelskim w powiecie hrubieszowskim w gminie Uchanie jest miejscowość Rozkoszówka. Tak mi się z Tobą skojarzyła :-))))
Właśnie scrolluje sekcje komentarzy, pochodzę spod Hrubieszowa 😁
Te drożdżówki są obłędne! Obłędnie przepyszne. Najlepsze, jakie zrobiłam w życiu. Jeśli ktoś wybiera przepis i się waha, no to powinien zakończyć wewnętrzne spekulacje i po prostu zrobić te 👌🏼
<3
Mąka typ 550 czy 650?
Obie się nadadzą 🙂
Po raz pierwszy od lat nie wyszedł mi Twój przepis. Ciasto praktycznie wcale nie urosło w lodówce a po wyciągnięciu i uformowaniu, już kompletnie nic. Dziwiłem się, że w przepisie nie ma kroku o aktywowaniu świeżych drożdży. Może jednak powinien być?
Drożdży nie trzeba aktywować. Zaczyn robi się tylko po to, aby sprawdzić, czy są świeże i działają 🙂 może za niska temperatura w lodówce? jaką masz ustawioną temparaturę?
Ta tonka!!! Mega hot! Wspaniały przepis mniam!
<3
Ja się zastanawiam nad tym, czy bez sprzętu z hakiem, blenderem typu s czy jakoś tak, można zrobić to ciasto? Tak po staropolsku- łapami?
można, ale będzie trzeba podsypać bardziej mąka, więc mogę wyjść trochę mniej delikatne
nie podsypywałom, tylko długo wyrabiałom ręką i przed włożeniem do lodówki wyszło cudnie, zobaczymy jutro jak się upiecze :3
Panie Rozkoszny, czy jeśli upiekę te wspaniałe drożdżówki późnym wieczorem to czy następnego dnia będą one równie rozkoszne?
Pozdrawiam serdecznie
Będą ok! Warto wtedy podgrzać 🙂 choć w dzień pieczenia najlepsze!
Czemu wyszły mi drugi raz piękne zakalce? 🙁
Zbyt lejący ser?
ciasto mogło wyrastać zbyt krótko przed samym pieczeniem lub właśnie zbyt mokry ser
niestety wyjelam wlasnie ciasto z lodowki po nocy i nic wyroslo 🙁 nie wiem co poszlo nie tak, zrobilam wszystko jak w przepisie, obawiam sie, ze dodanie soli od razu do drozdzy, moglo zle na nie wplynac 🙁
W lodówce nie może być niższa temperatura niż (6–8°C), bo wtedy proces fermentacji się zatrzymuje, a ciasto nie rośnie
Czy ta Zasmażka tangzhong jest konieczna? 🙂
Tak :))
Użyłam make typ 450 🙁 jestem na etapie wyrabiania ciasta. Myślisz, że się uda?
Co zamiast tonki?
wanilia i odrobina gałki muszkatołowej
Bardzo pyszne 😊
<3
Ciasto genialne, jak zrobić z niego cynamonki, żeby nie straciło na swojej delikatności?
Czy kruszonkę też trzymać całą noc w lodówce? 🙂
Jasne!
Czy można zostawić ciasto w lodówce krócej – ok 6h? Czy w takim wypadku lepiej zupełnie skrócić czas wyrastania ciasta i zostawić na 1,5h w temp pokojowej?
Pyyyyszneeeee!!!!
Czy twaróg można zastąpić np. skyrem?
nie polecam
O Wielkie Nieba! Omomom! To jest przepyszne! Obłędne! ❤️ w sezonie śliwkowym piekłam dwa razy w tygodniu 😉 próbowałam też z malinami- również pyszne 🙂 bardzo dziękuję za przepis! Rewelacja!!
<3