Szaszłyki z halloumi i cukinią

Halloumi zamarynowane w ostro-słodkiej jogurtowej marynacie, delikatna cukinia w akompaniamencie. Poznajcie szaszłyki, które zawrócą wam w głowie.

Te szaszłyki z halloumi i cukinią są tak dobre, że nie raz będziecie chcieli jeść je tego lata. Marynata jest dość ostra, ale smak rozejdzie się na serze i cukinii, więc nie martwcie się. W tym przepisie można sięgnąć po sproszkowaną harissę lub ewentualnie użyć innego chili.

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Szaszłyki z halloumi i cukinią
2 porcje
Szaszłyki
1 kostka (220 g) halloumi
4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka pasty harissa
1 łyżeczka miodu
1 średnia cukinia
1 łyżka oliwy extra virgin
sól morska i świeżo mielony pieprz

Sałatka
4 duże rzodkiewki
½ średniego ogórka
3 łyżki posiekanego kopru
1 limonka

1. Przygotuj szaszłyki: Pokrój halloumi w kostkę o boku 2–3 cm. W misce wymieszaj jogurt grecki, pastę harissa i miód. Dodaj kostki halloumi, delikatnie wymieszaj i odstaw na minimum 15 minut do zamarynowania.

2. Cukinię pokrój w grube plastry o średnicy około 2 cm. Skrop oliwą i obtocz w soli oraz pieprzu.

3. Jeśli używasz drewnianych patyczków do szaszłyków, namocz je w wodzie przez 15 minut. Jeśli metalowe – nie ma takiej potrzeby. Nadziewaj na nie naprzemiennie kostki halloumi i cukinię,

4. Grilluj szaszłyki na grillu przez 6–8 minut, obracając, aż ser się przyrumieni, a cukinia zmięknie lub w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza (góra-dół) przez około 15 minut.

5. Przygotuj szaszłyki: Rzodkiewki i ogórka pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj w misce z ziołami, skrop sokiem z limonki i odrobiną oliwy. Dopraw solą i pieprzem.

6. Dopraw solą marynatę, która została w misce po halloumi – to będzie wspaniały sos. Szaszłyki z halloumi i cukinią podawaj z ryżem lub pitą, jogurtowym sosem oraz tą boską rześką sałatką.

Rady/porady
Zamiast halloumi sprawdzi się też feta lub tofu (trzeba wtedy dobrze doprawić solą).

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Szaszłyki z halloumi i cukinią
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

10 komentarzy

Asia 4 czerwca, 2025 - 11:07 am

Czym mozna zastąpić pastę z harisy?

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2025 - 6:31 pm

Można dać inną ostrą pastę lub chili w proszku i trochę kuminu

Reply
Magda 17 czerwca, 2025 - 3:17 pm

Jeśli chili w proszku to w takim razie jak dużo należy dodać?

Reply
Paulina 4 czerwca, 2025 - 12:19 pm

Brzmi pysznie, będzie do przetestowania 🙂
P.S. Kilka chochlików jest:
1 kotka
(sekcja: Szaszłyki z halloumi i cukinią
2 porcje
Szaszłyki)
5. Przygotuj szaszłyki: Rzodkiewki i ogórka pokrój w cienkie plasterki.

Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2025 - 6:30 pm

Dzięki!

Reply
Magda 4 czerwca, 2025 - 8:58 pm

A ile dodać sproszkowanej harissy?

Reply
rozkoszny 6 czerwca, 2025 - 11:05 am

1 1/2 łyżeczki

Reply
Aneta 8 czerwca, 2025 - 6:36 pm

Dlaczego ser mi się roztopił? 🙁

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2025 - 1:04 pm

Prawdopodobnie użyłaś nie halloumi, a sera grillowego

Reply
Ania 8 lipca, 2025 - 3:23 pm

Marynata do szaszłyków świetna ❤️
Natomiast z samym polaczeniem miałam o tyle problem, że halloumi się bardzo łamało przy wkładaniu na wykałaczki, a potem rozpływało na grillu zanim cukinia zdążyła być gotowa. Ostatecznie szaszłyki wpadły na blachę i do grilla, ale w smaku pierwsza klasa

Reply

Leave a Comment