Mięsistość bez mięsa. Chrupkość, która wybucha smakiem. To tacosy, które uwodzą balansem – między dymem a świeżością, miękkim a chrzęszczącym, między tym, co znane, a tym, co totalnie nowe. Poznajcie tacos z szarpanymi boczniakami, salsą verde i wędzonym chrupnięciem.
Szarpane boczniaki udają pulled pork, ale lepiej. Karmelizują się w miodzie i koncentracie pomidorowym, łapią dym i zadziorność z wędzonego chrupnięcia. Do tego dwie salsy: jedna zielona, kremowa i świeża, druga pomidorowa, soczysta i chrupiąca. Wszystko ląduje w ciepłej tortilli, która aż ciąży od swojej smakowitej obfitości.

Tacos z szarpanymi boczniakami, salsą verde i wędzonym chrupnięciem
2 porcje
Szarpane boczniaki
500 g boczniaków królewskich lub zwykłych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wędzonego chrupnięcia
1 łyżka bomby umami
2 łyżki oliwy extra virgin
Salsa verde
1 średnie awokado hass, dojrzałe
½ dużego pęczka (30 g) kolendry
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy extra virgin
sok z ½ limonki
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Salsa pomidorowa
1 duży lub 2 małe pomidory bawole serce
½ łyżeczki wędzonego chrupnięcia + do podania
sok z ½ limonki
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
6 tortilli do tacos
1. Przygotuj szarpane boczniaki: Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Za pomocą widelca, porwij boczniaki wzdłuż włókien na cienkie paski. Jeśli używasz zwykłych boczniaków, pokrój je na cienkie paski.
2. W średniej misce wymieszaj składniki marynaty: koncentrat pomidorowy, miód, sos sojowy, wędzone chrupnięcie, bombę umami i oliwę. Wymieszaj w niej boczniaki i odstaw na minimum 30 minut, a najlepiej kilka godzin.
3. Przełóż boczniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz, aż grzyby się zrumienią i skarmelizują, 15 – 20 minut.
4. Przygotuj salsę verde: Wszystkie składniki zmiksuj na gładko. Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę wody i soli.
5. Przygotuj salsę pomidorową: Pomidory pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z limonką, solą i wędzonym chrupnięciem. Odstaw na kilka minut.
6. Składanie: Podgrzej tortille na suchej patelni lub nad ogniem, aż się przyrumienią i zmiękną. Na każdej tortilli rozsmaruj salsę verde, nałóż porcję szarpanych boczniaków i łyżkę salsy pomidorowej. Posyp odrobiną wędzonego chrupnięcia. Złóż. Ugryź. Zamknij oczy. Czy to nie jest wspaniałe doznanie?
Rady/porady
Najczęściej używam tortilli od Poco Loco. Jeśli zależy wam na rzemieślniczym wyrobie, przetestujcie wyroby WieloryBio. A jeśli wgl nie możecie dorwać małych tortilli, spokojnie możecie zamknąć farsz w większym placku, robiąc “burrito”.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
