Tarta ze szparagami, ricottą i ziołami

Ta przyjemność pełna szparagów, ziołowego kremu i chrupiących płatów ciasta francuskiego może być waszym rozkosznym asem w rękawie. Wygląda spektakularnie,a to tylko kilka minut pracy.

Na pewno zapytacie, skąd ciasto francuskie na maśle? Niestety jest to produkt trudno dostępny i raczej do kupienia jedynie w delikatesach lub czasami w francuskich sieciach sklepów jak Carrefour czy Leclerc. Szukajcie marki Tablier Blanc i Henglein (mają wersję z masłem) lub polujcie na tygodniach francuskich. W tym przepisie użyłem z braku laku wersję “nie-maślaną”, ale i tak wyszło spektakularnie pysznie.

Tarta ze szparagami, ricottą i ziołami

Tarta ze szparagami, ricottą i ziołami
4 porcje
1 duże (375 g) ciasto francuskie
1 opakowanie (250 g) ricotty
½ szklanki (50 g) startego parmezanu
½ szklanki (15 g) mieszanki ziół takich jak natka pietruszki, szczypiorek, tymianek, bazylia, mięta czy estragon, posiekanych + do podania
1 łyżeczka skórki z cytryny + do podania
2 duże jajka
1 pęczek (500 g) zielonych szparagów, odcięte twarde końcówki
1 łyżka oliwy + do podania

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. W średniej misce wymieszaj ricottę, parmezan, zioła, skórkę cytrynową i jedno jajko.

3. Rozwiń ciasto francuskie bezpośrednio na blasze. Zawiń brzegi do środa, tworząc 1 ½-cm ranty. Rozsmaruj ziołowe nadzienie na cieście i wyłóż na nie szparagi, jeden koło drugiego. Jeśli szparagi są dłuższe niż ciasto, przytnij je. Skrop szparagi oliwą.

4. Z pozostałego jajka zrób glazurę, blendując je z 1 łyżką wody. Posmaruj nim brzegi tarty. Piecz, aż ciasto mocno się zarumieni, a szparagi zmiękną, ale wciąż będą jędrne, 15 – 20 minut.

5. Posyp resztą posiekanych ziół i skórki cytrynowej. Skrop oliwą i podawaj od razu lub zapakuj tartę na piknik – na zimno też smakuje bosko!

Rady/porady
Poza sezonem na szparagi sprawdzi się w ich miejscu cukinia.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tarta ze szparagami, ricottą i ziołami
Tarta ze szparagami, ricottą i ziołami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

13 komentarzy

Ula 20 maja, 2025 - 2:14 pm

Frosta też ma ciasto francuskie na maśle, mrożone 🙂

Reply
rozkoszny 22 maja, 2025 - 3:20 pm

Już jakiś czas temu przestali je produkować :/

Reply
Oktawia 20 maja, 2025 - 9:53 pm

Czy wyjdzie równie smacznie, jeśli zioła będą suszone?

Reply
rozkoszny 21 maja, 2025 - 6:27 pm

niestety nie – znaczy, będzie smaczne, ale nie będzie można nawet porównywać

Reply
Kasia 24 maja, 2025 - 1:14 pm

Czy zamiast ricotty mascarpone by pasował?

Reply
rozkoszny 26 maja, 2025 - 9:22 am

Tak, ale proszę dać więcej cytryny i pieprzu

Reply
Aleksandra 26 maja, 2025 - 7:23 am

Czy można użyć do tego fioletowych szparagów?

Reply
rozkoszny 26 maja, 2025 - 9:26 am

jak najbardziej

Reply
Marta 2 czerwca, 2025 - 4:34 pm

Kocham szparagi a ten przepis jest świetny! Chciałam zrobić zdjęcie jak wyszło ale już została zjedzona 🙂

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2025 - 11:10 am

trzeba powtórzyć!

Reply
Aleksandra 3 czerwca, 2025 - 12:18 pm

Hej, czy można zamienić zielone szparagi na białe szparagi? Czy lepiej jednak rozważyć tylko zielone lub cukinię?

Reply
Ida 4 czerwca, 2025 - 6:24 pm

A może jeszcze jakieś pomysł zamiast cukinii? Będę wdzięczna!

Reply
Katarzyna 14 czerwca, 2025 - 8:32 pm

Możesz spróbować z fasolką szparagową 🙂

Reply

Leave a Comment