Ta przyjemność pełna szparagów, ziołowego kremu i chrupiących płatów ciasta francuskiego może być waszym rozkosznym asem w rękawie. Wygląda spektakularnie,a to tylko kilka minut pracy.
Na pewno zapytacie, skąd ciasto francuskie na maśle? Niestety jest to produkt trudno dostępny i raczej do kupienia jedynie w delikatesach lub czasami w francuskich sieciach sklepów jak Carrefour czy Leclerc. Szukajcie marki Tablier Blanc i Henglein (mają wersję z masłem) lub polujcie na tygodniach francuskich. W tym przepisie użyłem z braku laku wersję “nie-maślaną”, ale i tak wyszło spektakularnie pysznie.

Tarta ze szparagami, ricottą i ziołami
4 porcje
1 duże (375 g) ciasto francuskie
1 opakowanie (250 g) ricotty
½ szklanki (50 g) startego parmezanu
½ szklanki (15 g) mieszanki ziół takich jak natka pietruszki, szczypiorek, tymianek, bazylia, mięta czy estragon, posiekanych + do podania
1 łyżeczka skórki z cytryny + do podania
2 duże jajka
1 pęczek (500 g) zielonych szparagów, odcięte twarde końcówki
1 łyżka oliwy + do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. W średniej misce wymieszaj ricottę, parmezan, zioła, skórkę cytrynową i jedno jajko.
3. Rozwiń ciasto francuskie bezpośrednio na blasze. Zawiń brzegi do środa, tworząc 1 ½-cm ranty. Rozsmaruj ziołowe nadzienie na cieście i wyłóż na nie szparagi, jeden koło drugiego. Jeśli szparagi są dłuższe niż ciasto, przytnij je. Skrop szparagi oliwą.
4. Z pozostałego jajka zrób glazurę, blendując je z 1 łyżką wody. Posmaruj nim brzegi tarty. Piecz, aż ciasto mocno się zarumieni, a szparagi zmiękną, ale wciąż będą jędrne, 15 – 20 minut.
5. Posyp resztą posiekanych ziół i skórki cytrynowej. Skrop oliwą i podawaj od razu lub zapakuj tartę na piknik – na zimno też smakuje bosko!
Rady/porady
Poza sezonem na szparagi sprawdzi się w ich miejscu cukinia.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


13 komentarzy
Frosta też ma ciasto francuskie na maśle, mrożone 🙂
Już jakiś czas temu przestali je produkować :/
Czy wyjdzie równie smacznie, jeśli zioła będą suszone?
niestety nie – znaczy, będzie smaczne, ale nie będzie można nawet porównywać
Czy zamiast ricotty mascarpone by pasował?
Tak, ale proszę dać więcej cytryny i pieprzu
Czy można użyć do tego fioletowych szparagów?
jak najbardziej
Kocham szparagi a ten przepis jest świetny! Chciałam zrobić zdjęcie jak wyszło ale już została zjedzona 🙂
trzeba powtórzyć!
Hej, czy można zamienić zielone szparagi na białe szparagi? Czy lepiej jednak rozważyć tylko zielone lub cukinię?
A może jeszcze jakieś pomysł zamiast cukinii? Będę wdzięczna!
Możesz spróbować z fasolką szparagową 🙂