Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką. Przyjemność pełna kontrastów: słodycz batatów i miodu spotyka się tu z kwasowością limonki, słonością fety i świeżością ziół. Idealne na lekki lunch lub kolację pełną obfitości.
Bataty pieczone w całości to trochę dłuższa zabawa niż połówek czy talarków, ale moment rozkrawania całego pieczonego ziemniaka jest bezcenny co dobrze znacie z przepisu na bataty na parze z masełkiem miso, chili, limonką i sezamem. Tym razem w piekarniku i faszerowane fetą, w towarzystwie rześkich dodatków. Podwodne połączenie jadłem jakiś czas temu w warszawskiej Bibendzie i absolutnie mnie ono zachwyciło swoją kontrastującą wyrazistością.

Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką
4 porcje
4 – 5 małych batatów (około 1 kg)
¼ średniej czerwonej cebulki
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 limonki
5 łyżek oliwy extra virgin
2 szklanki (25 g) wymieszanej mięty i bazylii, posiekanych
150 g fety (prawdziwej)
3 łyżki miodu
1. Piekarnik nagrzej do 220°C (góra-dół). Bataty wyszoruj, osusz i nakłuj każdego nożem kilkanaście razy. Ułóż je w naczyniu do zapiekania. Skrop 2 łyżkami oliwy i oprósz solą. Piecz, aż będą miękkie, 40 – 50 minut.
2. W międzyczasie przygotuj piklowaną cebulkę i salsę, cebulkę pokrój w małe kawałki. Przełóż do miseczki, dodaj sok z 1 limonki i ¼ łyżeczki soli. Wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut – im dłużej postoi, tym będzie delikatniejsza i nabierze pięknego, intensywnego koloru.
3. W blenderze z ostrzem “S” wymieszaj zioła, sok i skórkę z drugiej limonki i 3 łyżki oliwy. Dopraw do smaku odrobiną soli. Zblenduj na niecałkowite gładki sos. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj 1 łyżkę wody.
4. Upieczone bataty natnij do ⅔ ich głębokości. Nafaszeruj je pokruszoną fetą. Skrop całość miodem i wstaw do pieca na jeszcze 5 minut. Podawaj z ziołową salsą i piklowaną cebulką.
Rady/porady
Fetę można zastąpić innym serem: kozim, ricottą, mozzarellą, a nawet twarogiem śmietankowym!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

22 komentarze
uwielbiam Pana przepisy
<3
Totalny niewypał.. nie polecam. Bataty niepokrojone, musiały być dłużej. Sosy bardzo kwaśne. Tak jak lubimy przepisy rozkosznego tak tutaj nie polecam.
Sos kwaśny, bo bataty słodkie i daje to bardzo rześki efekt ::)
Ooooo ależ to jest pyszne!!! Zrobiłam i właśnie zjedliśmy 😋 to jest kolejny Twój przepis, który na stałe zawita w naszym menu
cieszę się!
Ten przepis to złoto<3
<3
Najgorsze dziadostwo jakie jadłam. Piekłam dłużej niż było w przepisie a batat i tak średnio upieczony. Danie bez smaku.
Jeśli użyte bataty były duże, to czas pieczenia będzie znacznie dłuższy. Trzeba pamiętać też, aby je dobrze nakłuć, bo to znacznie skraca czas pieczenia 🙂
U mnie z kolei wyszły bardzo miękkie po 45 minutach w piekarniku. Czy konsystencja papki jest pożądana czy jednak batat powinien stawiać opór lekki przy gryzieniu?
Sam smak bardzo dobry, choć wymieniłbym co najmniej 10 przepisów Rozkosznego, które są o niebo lepsze 🙂
Nie, powinny być miękkie właśnie
To jest rewelacyjne smaki się fantastycznie mieszają zaczęłam przygotowywać potrawę i w trakcie przeczytałam komentarze mialam obawy co do efektu czy będzie smaczne okazuje się że stwierdzenie fatalne nie dla każdego jest fatalne
To jest rewelacyjne smaki się fantastycznie mieszają zaczęłam przygotowywać potrawę i w trakcie przeczytałam komentarze mialam obawy co do efektu czy będzie smaczne okazuje się że stwierdzenie fatalne nie dla każdego jest fatalne
Pyszne ! ☺️
Cudowne! słodkie, kwaśne, słone, fantastycznie orzeźwiające. Będzie częso gościć na moim stole 🙂
<3
Bardzo dobre! Niecodzienne polaczenie, ale przepyszne. Zrobilam do tego guacamole, pasowalo 10/10
Zrobiłam dzisiaj, pyszne!
Przepyszne to wyszło 🩷 na pewno będę powtarzać 😁
Niestety tym razem nie moje smaki 🙁 Rodzinka też nie zjadła, choć inne przepisy rozkosznego, których próbowałam były ,,petardą ”.
Pokochałam to danie już w momencie, gdy je zobaczyłam. Oczy nic mnie nie okłamały, bo to jest petarda ❤️ Jesteś mistrzem 🏆
P.S. Do tych niezadowolonych: bataty pieczemy intuicyjnie, to nie jajka które po 10 min. będą twarde, im większy batat tym dłuższy czas pieczenia. I co ważne, bataty trzeba lubić, żeby to danie podpasowało.