Brzoskwiniowe gazpacho z burratą i chrupiącym chili

To gazpacho nie z tej bajki. Pełne brzoskwiniowej słodyczy, kremowości burraty i miodowego sosu z chrupiącego chili, co tak przyjemnie szczypie język. Można oszaleć z rozkoszy.

Sierpniowe pomidory, brzoskwinie i burrata to połączenie idealne, dobrze wam znane z frywolnych sałatek, ale gdyby zamknąć je w gazpacho? Powstaje wtedy coś jeszcze lepszego. Sekretem kremowości tego hiszpańskiego chłodnika jest emulsyfikacja oliwą już po zmiksowaniu reszty składników – także nie omijajcie tego etapu. Ambrozja!

Brzoskwiniowe gazpacho z burratą i chrupiącym chili 1

Brzoskwiniowe gazpacho z burratą i chrupiącym chili
4 porcje
Gazpacho
800 g dojrzałych pomidorów malinowych, bawole serce lub innej słodkiej odmiany
2 dojrzałe brzoskwinie (około 300g), pozbawione pestki i pokrojone w duże kawałki
1 gruba kromka (70 g) pszennej chleba
5 cm papryczki chili bez pestek lub ½ płatków chili
½ małej czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
1 łyżka octu z czerwonego wina
4 łyżki oliwy extra virgin

Sos z chrupiącego chili
1 łyżka chrupiącego chili w oleju
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy extra virgin
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Dodatki
1 pajda (70 g) chleba pszennego na zakwasie, pokrojonego w małą kostkę
2 łyżki oliwy extra virgin
1 mały pomidor malinowy
1 brzoskwinia
1 kulka (120 g) burraty
sól morska

1. Przygotuj gazpacho: Pomidory pokrój na kawałki, pozbywając się twardych trzonów. Przełóż do dużej miski wraz z brzoskwiniami, chlebem, chili, cebulą, czosnkiem i solą. Wymieszaj dokładnie, tak aby pieczywo pokryło się sokami z pomidorów. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut, ale jeśli masz czas – na więcej, nawet całą noc.

2. Zawartość miski zblenduj na gładką masę wraz z octem i 4 kostkami lodu. Cały czas miksując, wlewaj wolnym strumieniem oliwę. W ten sposób emulsyfikujesz gazpacho, nadając mu boską aksamitność i lekkość.

3. Przygotuj sos z chrupiącego chili: Przełóż wszystkie składniki do małego rondla. Zagotuj, cały czas mieszając, i odstaw.

4. Przygotuj grzanki: Pieczywo pokrój na 1-cm kostkę. Rozgrzej oliwę na gorącej patelni. Wrzuć grzanki, energicznie poruszając patelnią, aby wszystkie pokryły się oliwą. Dopraw solą. Smaż przez 2–3 minuty, mieszając, aż nabiorą złotego koloru.

5. Dodatki: Posiekaj w drobną kostkę pomidor malinowy i brzoskwinię. Przełóż do miseczki, dopraw solą i wymieszaj.

6. Podawaj gazpacho z burratą (najlepiej jedynie z samym kremowym wnętrzem), siekanymi owocami, grzankami i sosem z chrupiącego chili. Czy nie jest to przepyszne?

Rady/porady
Jeśli twoje pomidory i brzoskwinie nie są słodkie, dopraw gazpacho odrobiną miodu.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Brzoskwiniowe gazpacho z burratą i chrupiącym chili
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment