Owocowa tarta lata

To owocowa tarta lata. Spód pachnie palonym masłem, waniliowy krem cukierniczy także wzbogacony jest o masełko, które nadaje mu jedwabistej konsystencji. Na wierzchu lśnią plastry truskawek, ale mogą być to też maliny, jeżyny czy czereśnie. Można odmieniać je przez wszystkie owocowe przypadki. W każdej konfiguracji smakuje beztrosko.

To klasyka, ale lepiej. Tarta z kremem cukierniczym slash budyniem i truskawkami to obowiązkowa część czerwca. Tym razem chciałem, aby krem przypominał ten z tortu truskawkowego z biszkoptem i galaretką, który robi moja mama. Wzbogacony jest on o masełko nadające lux konsystencji oraz smaku. Jako, że w czerwcu zalewają nas już upały, uprościłem przygotowanie spodu. Zamiast rozcierać masło w mące, pilnując, żeby zbytnio się nie ociepliło, rozpuściłem je i po prostu wymieszałam z resztą składników na wzór spodu w mojej ulubionej tarcie cytrynowej. Jest on mniej kruchy, a bardziej piaskowy. No i pachnie orzeszkami jako, że to beurre noisette!

Rolkę z przygotowania tarty możecie zobaczyć na moim Instagramie.

Aktualizacja: Część z was miała problem z kremem, który nie gęstniał / robił się luźny po czasie. Zaktualizowałem przepisy, abyście dopilnowali szczegółów mogących wpływać na te kwestie. Pamiętajcie o dokładnym odmierzaniu i gotowaniu kremu!

Owocowa tarta lata

Owocowa tarta lata
forma 23 cm
Ciasto
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (35 g) cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
150 g masła

Krem i owoce
2 szklanki (480 ml) pełnotłustego mleka
ziarenka z 1 laski wanilii
5 żółtek z dużych jaj
⅓ szklanki (80 g) drobnego cukru
4 łyżki (45 g) mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
100 g masła, miękkiego
200 g owoców lata takich jak truskawek, malin, jeżyny czy czereśnie
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu

1. Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą w dużej misce. Na patelni z jasnym dnem rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Ostudź.

2. Wlej palone masło do mąki; połącz wszystko drewnianą łyżką. Masa powinna być lekko wilgotna, ale nie tłusta. Jeśli taka się wydaje, dodaj odrobinę mąki. Wylep masą formę do tarty o średnicy 23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Możesz pomóc sobie szklanką, dociskając nią ciasto w formę. Schłodź spód w lodówce 30 – 40 minut lub zamrażarce 10 – 15 minut, do całkowitego stężenia.

3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Podpiekaj spód do tarty, aż się lekko zarumieni, około 13 minut. Wystudź.

4. Przygotuj krem (pamiętaj o dokładnym odmierzaniu składników, bo przy źle odmierzonych składnikach budyń może wyjść za rzadki). Zagotuj mleko z ziarenkami wanilii i pustą laską, mieszając często, by się nie przypaliło. W międzyczasie, w misce utrzyj trzepaczką żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i sól. Wlej ½ szklanki (120 ml) zagotowanego mleka, cały czas mieszając. W ten sposób rozluźnisz i zahartujesz masę żółtkową. Wlej ją bardzo powoli do reszty mleka, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje i się zagotuje. Kontynuuj jeszcze gotowanie przez 1 minutę, aż krem lekko się rozluźni (to ważne, aby zagotować krem, ale nie gotować go zbyt długo, bo skrobia może się „rozkleić”, tracąc swoje właściwości wiążące). Przełóż do czystej miski, przykryj folią spożywczą tak by dotykała całej powierzchni kremu (dzięki temu nie powstanie kożuch). Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

5. Utrzyj miękkie masło, aż podwoi swoją objętość. Cały czas miksując na małych obrotach, dodawaj łyżka po łyżce krem budyniowy. Masa powinna być gładka i lśniąca Mieszaj jedynie do połączenia, aby nie rozluźnić kremu!

6. Pokrój owoce na plastry lub połówki. W misce wymieszaj sok z cytryny z miodem. Delikatnie obtocz w nich owoce.

7. Na wystudzony spód do tarty wyłóż krem i udekoruj owocami. Schłodź tartę przed podaniem (krem zastygnie i będzie lepiej się kroić). Tak smakuje lato!

Rady/porady
Spód oraz krem cukierniczy można przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia ubić go z masłem i złożyć tartę! Pozostałe białka z jajek możesz zamrozić i zrobić z nich bezę przy następnej okazji.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Owocowa tarta lata
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

96 komentarzy

Aneta 3 czerwca, 2023 - 1:15 pm

Jakim mlekiem roślinnym zastąpić to w przepisie ? 🙂

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2023 - 5:19 pm

Jakim lubisz 🙂

Reply
Miki 3 czerwca, 2023 - 6:52 pm

Muszę wypróbować! Niestety na opakowaniu mojej formy jest napisane że temp.max 180 stopni. Czy to się uda ?

Reply
Milena 19 lipca, 2023 - 5:05 pm

Zastanawiałam się czy mogłabym zamienić mąkę pszenną na kokosową dla osoby, która nie je glutenu. A jeśli tak, to w jakich proporcjach?

Reply
Adrianna 5 czerwca, 2025 - 10:37 am

Ja we wszystkich przepisach zamieniam mąkę pszenną na mąkę schar do wypieków. 1:1

Reply
Oliwia 3 czerwca, 2023 - 2:39 pm

Spód i masa już się chłodzą. Nie mogłam się oprzeć 😍

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2023 - 5:20 pm

Smacznego!

Reply
Ola 3 czerwca, 2023 - 3:54 pm

Czy napoj roslinny tez zrobi robote?

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2023 - 5:21 pm

Teoretycznie tak, ale moim zdaniem, z żadnym mlekiem roślinnym nie będzie tak smaczny jak z krowim

Reply
Joanna 4 czerwca, 2023 - 7:13 am

Zainspirowałeś mnie 🙂 Zrobię z owsianym barista – jest tłustsze i kocham jego smak – i zobaczę, jak sie uda.

Reply
Sylwia 18 czerwca, 2024 - 11:21 pm

I co, jak się udało ? 🙂

Reply
Wera 3 czerwca, 2023 - 7:15 pm

Czy ta masa ma być finalnie stężała? U mnie całkiem kremowa i mazista

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2023 - 10:17 am

Tak, masa po kilku godzinach w lodówce będzie dość zwarta (ale kremowa)

Reply
Katarzyna Jakaś 5 czerwca, 2023 - 1:08 pm

Spod już się chłodzi! A czy mąka ziemniaczana bardzo różni się od skrobi ziemniaczanej? Bo mam tylko skrobie 😕

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2023 - 2:10 pm

To jest to samo

Reply
Julia 31 maja, 2024 - 9:37 am

Niestety u mnie podobnie, a bardzo uważałam na to żeby masa z żółtkami po gotowaniu była turbo gęsta, niestety po rozkrojeniu wszytsko popłynęło :/

Reply
Asia 3 czerwca, 2023 - 9:09 pm

Czy to normalne ze ciasto po upieczeniu jest takie miękkie? 😉 pachnie cudnie

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2023 - 10:18 am

Po wystudzeniu twardnieje – nie powinno się bardzo kruszyć

Reply
Gosia 3 czerwca, 2023 - 10:17 pm

Czy można make ziemniaczana zastąpić skrobią ziemniaczana? Internet jest podzielony w tym temacie 🙁

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2023 - 10:18 am

Można!

Reply
Weronika 4 czerwca, 2023 - 1:10 pm

Wczoraj zrobiłam, noc przeleżało w lodówce, dziś do porannej kawki była degustacja. Przepis już rozesłany po calej rodzince. Wyszło pysznie!

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2023 - 1:25 pm

Bardzo się cieszę <3

Reply
Basia 7 czerwca, 2023 - 8:03 pm

Nie wiem czy dałam za dużo skrobii (1/4 skzlanki), ale krem ściął się niemal natychmiast robiąc grudki, więc nie było mowy o dalszym podgrzewaniu. Trochę pomogło późniejsze miksowanie, ale proces łączenia masy jajecznej z mlekiem był zaskakująco gwałtowny.

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2023 - 11:14 am

Zahartowaną skrobię dodajemy bardzo powoli, cały cały mieszając

Reply
Anita 19 czerwca, 2023 - 11:07 pm

Wlewałam powolutku, ale mi się też zrobiły grudki:( Łącząc gęsta grudkowa masę z masłem użyłam blendera i osiągnęłam super gładką strukturę, ale… lejącą 😄 która po całej nocy w lodówce nadal była płynna. Ale za to przepyszna 😄 ścięło się po 2 dniach

Karolina 4 czerwca, 2023 - 5:17 pm

Właśnie wstawiłam gotową do lodówki. Dzięki za przepis 💕

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2023 - 6:29 pm

smacznego!

Reply
Maria 17 czerwca, 2023 - 10:58 pm

Czy można tartę włożyć na całą noc do lodówki?

Reply
Barbara 14 czerwca, 2023 - 4:45 pm

Tak czy owak, wyszło pyszne 😋

Reply
Kasia 5 czerwca, 2023 - 7:06 am

Wygląda cudnie!!! 🥺 Czy z rabarbarem również wyjdzie? Przesmażyć go z cukrem i wyłożyć na gotową tartę z kremem?

Reply
rozkoszny 5 czerwca, 2023 - 12:35 pm

Tak, albo podpiec, żeby bardziej równomiernie zmiękł

Reply
Monika 5 czerwca, 2023 - 9:06 am

Chryste, ja się boję wchodzić na wagę odkąd odkryłam Twojego bloga 🫣 Wszystkie przepisy, które zrobiłam do tej pory są obłędne. Chyba musisz mi nałożyć czasowego bana, bo jestem uzależniona od wypieków i Twoich przepisów 👌🏻

Reply
rozkoszny 5 czerwca, 2023 - 12:36 pm

<3

Reply
Ania 11 czerwca, 2023 - 7:03 pm

Mleko pełnotłuste = 3,2%? Czy miałeś na myśli jeszcze tłustsze? 😛

Reply
rozkoszny 11 czerwca, 2023 - 7:55 pm

3,2%!

Reply
Ada 5 czerwca, 2023 - 2:06 pm

Hej! Mam trochę większa foremkę do tarty (28 cm) – jak najlepiej przeliczyć składniki na ciasto? Procentowo będzie ok?

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2023 - 2:10 pm

Hej, tak

Reply
Adam 6 czerwca, 2023 - 8:56 pm

Forma ma być 23 cm? Nie mam żadnej, muszę kupić, w sklepie 23 cm wydawała się bardzo mała 🤔

Reply
Daria 6 czerwca, 2023 - 10:36 pm

Czy mleko 1,5% też się sprawdzi? 🙂 PS Tarta wygląda suuuuuuuper

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2023 - 2:11 pm

Czym mniej procentów, tym mniej smaku

Reply
Kaśka 7 czerwca, 2023 - 12:44 pm

hej, a jak zmienić proporcje do formy 28cm? dodatkowo 1/3?

Reply
Julia 12 czerwca, 2023 - 5:05 pm

Hej, info dla osób które mają inny rozmiar formy: należy policzyć pole koła jednego (23 cm średnicy) i drugiego i z tego proporcje.

Ja mam formę 28 cm i użyłam 150 proc składników, czyli jak jest 150 g masła użyłam 225g itp.

Reply
Mama 20 czerwca, 2024 - 12:22 pm

Hejka ja użyłam 20% więcej składników i wszystko ładnie wypełniło

Reply
Vanessa 7 czerwca, 2023 - 4:32 pm

Wyglada obłędnie, ale to było moje ostatnie podejście do ciast z kremami🥲 tak samo jak w karpatce z książki tak tutaj zważył mi się krem, jakoś nie umiem w takie ciasta, będę trzymać się serników😉

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2023 - 6:12 pm

Ważne jest, aby użyć pełnotłustego mleka, wystudzić krem cukierniczy i naprawdę miękkiego masła

Reply
Vanessa 7 czerwca, 2023 - 9:41 pm

Użyłam mleka 3,5%, krem stał przez noc i pół dnia w lodowce, a masło poza lodówka. Nie wiem, czemu mnie te kremy tak nie lubią🤪

Reply
Kasia 9 czerwca, 2023 - 4:56 pm

Masa i masło muszą mieć taką samą temperaturę – pokojową. Nic się wtedy nie zważy.

Reply
Just 7 czerwca, 2023 - 5:06 pm

Przepyszne jednak krem mi spłynął nawet mimo całonocnego chłodzenia 😭 jak myślisz, dlaczego? Gdzie popełniłam błąd? 🤔

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2023 - 6:11 pm

Na pewno dodałaś odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej? Gotowałaś, ąż krem zgęstniał i się zagotował?
Przesądy mówią też, że nie można próbować kremu łyżką, którą się miesza, bo w ślinie zawarte są enzymy rozluźniające – ale nie wiem, czy to prawda

Reply
Kamila 8 czerwca, 2025 - 4:12 pm

Mi się przydarzyło to samo, za szybko wlałam budyń do mleka, szybko zrobiło się gęste i z grudkami, więc zdjęłam z ognia, ale na drugi dzień zluzowało się bardzo. Uratowałam robiąc dodatkową „zaprawę” z 1/4 szklanki mleka i dwóch czubatych łyżek mąki ziemniaczanej. Podgrzałam ponownie masę budyniową, dolałam „zaprawę” i zrobiłam budyń od nowa. Zgestniał, a kiedy po wystudzeniu dodałam zmiksowane masło, wyszedł pyszny i puszysty krem. Może komuś się przyda mój sposób. A ciasto obłędnie pyszne i piękne ❤️

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2023 - 6:11 pm

Na pewno dodałaś odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej? Gotowałaś, ąż krem zgęstniał i się zagotował?
Przesądy mówią też, że nie można próbować kremu łyżką, którą się miesza, bo w ślinie zawarte są enzymy rozluźniające – ale nie wiem, czy to prawda

Reply
Ania 8 czerwca, 2023 - 6:15 pm

Świetne w smaku ale u mnie niestety również krem spływa 🙁 proporcje jak w przepisie, zagotowalam i nie oblizalam łyżeczki… Czy ostatni etap z masłem moze mieć też na to wpływ? Jak długo powinno się wtedy mieszać? Będę walczyć przy drugim podejściu 🙂

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2023 - 11:18 am

Hmm, czy krem był gęsty po zagotowaniu? Masło na dalszym etapie – po schłodzeniu – tylko bardzo spaja krem

Reply
Klara 8 czerwca, 2023 - 10:33 am

Zastanawiam się czy na wierzch można dać galaretkę? 🤔

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2023 - 11:09 am

Tak, można

Reply
Karolina 8 czerwca, 2023 - 10:57 am

Niestety masa po prostu się leje, coś poszło nie tak…
Przepis do poprawki

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2023 - 11:09 am

Hej, przepis na pewno jest dobry – robiłem ten krem wiele razy. Może składniki zostały źle odmierzone?

Reply
Maja 8 czerwca, 2023 - 2:43 pm

A nie trzeba dodawac proszku do pieczenia? Pytam bo kiedys robiłam tarte w przepisie go nie bylo i wyszla nie smaczna. Tez kiedys robilam jakies ciasto bananowe w przepsie nie bylo proszku do pieczenia wiec nie dalam i wyszedl zakalec

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2023 - 2:48 pm

Nie dodajmy proszku do ciasta kruchego

Reply
Maja 8 czerwca, 2023 - 3:53 pm

O okej dziekuje! A jeszcze jedno pytanie czy da sie ją zrobic jesli nie mam miksera?

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2023 - 11:20 am

W takiej sytuacji awaryjnej krem można zagęścić agarem lub żelatyną. Jednak krem już przy zagotowaniu powinien mieć konsystencję dość zwartą, dalej masło jeszcze bardziej go utwardza

Reply
Magdalena 10 czerwca, 2023 - 10:24 am

Czy krem po zagotowaniu powinien być w lodówce do czasu aż nie doda się masła? Nam niestety też krem spłynął, a po zagotowaniu był gęsty. Albo może nie powinnyśmy wcześniej ubijać masła, tylko od razu przed dodaniem go do kremu?

Reply
rozkoszny 11 czerwca, 2023 - 10:21 am

Przed połączeniem z masłem powinien być w temperaturze pokojowej.
Jeśli krem zgęstniał podczas gotowania, a potem się rozluźnił, znaczy to, że nie był gotowany wystarczająco długo.

Reply
Marcelina 10 czerwca, 2023 - 7:59 pm

Właśnie skończyłam robić tartę ☺️ Wygląda obłędnie i już nie mogę się doczekać jutrzejszej degustacji 😋😋😋

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2023 - 8:29 pm

smacznego!

Reply
rozkoszny 11 czerwca, 2023 - 10:21 am

Jeśli krem zgęstniał podczas gotowania, a potem się rozluźnił, znaczy to, że nie był gotowany wystarczająco długo

Reply
Sonia 12 czerwca, 2023 - 11:48 am

Hej, mimo wskazówek i wcześniejszych komentarzy krem u mnie też nie zgęstniał po nocy w lodowce. Mam wręcz wrażenie ze po zmieszaniu z ubitym masłem stracił konsystencje i możliwość zastygnięcia.

Reply
rozkoszny 12 czerwca, 2023 - 2:14 pm

Hej, jeśli krem nie zgęstniał podczas gotowania znaczy to, że żółtka był zbyt małe lub (bardziej prawdopodobne) dodano zbyt mało mąki ziemniaczanej

Reply
Maria 17 czerwca, 2023 - 10:59 pm

Czy można ciasto na tartę zostawić na cąlą noc w lodówce?

Reply
rozkoszny 18 czerwca, 2023 - 11:41 am

Tak, można

Reply
Karolina 20 czerwca, 2023 - 1:32 pm

Cześć Rozkoszny, smak ostatniego kawałka tarty sprawił, że muszę zostawić krótki komentarz. Tarta przepyszna, prawdziwy raj dla podniebienia, to roztopione masło w cieście kruchym strzał w dziesiątkę, jeszcze nigdy nie próbowałam tak bogatego w smak ciasta kruchego, masa budyniowa jest mi znana, ale Twój przepis na nią ze szczyptą soli nadaje jej nową odsłonę, dla mnie też tak smakuje lato, dziękuję 🙂

Reply
rozkoszny 28 czerwca, 2023 - 11:11 am

Bardzo się cieszę!

Reply
Ania 21 czerwca, 2023 - 8:09 am

Czy można laskę wanilii w jakiś sposób zastąpić ekstraktem?

Reply
rozkoszny 28 czerwca, 2023 - 11:12 am

Tak, można ewentualnie

Reply
Patrycja 4 lipca, 2023 - 10:35 am

Zrobiłam, wyszła genialnie ❤️ spod był przepyszny i bardzo kruchy jednak ciężko się go przełamywalo łyżeczka ponieważ był twardy. Jak mogę następnym razem to poprawić?

Reply
rozkoszny 4 lipca, 2023 - 10:42 am

Dodaj żółtko jeśli wolisz bardziej „kruche” ciasta

Reply
Doninika 30 lipca, 2023 - 4:04 pm

Zrobiłam w oryginalnej wersji i wyszło przepysznie 🙂 tym razem chciałam zrobić w wersji dla diabetyków, dlatego czy można zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem? I czy można użyć jakieś innej mąki zamiast pszennej? Pozdrawiam 🙂

Reply
Tro.Kam 7 października, 2023 - 9:43 pm

Rozkoszny, mój facet o tarcie lata: „Jak dobrze, że już jej nie ma, bo cały czas myślę tyklo o tym, żeby ją zjeść…”

Reply
rozkoszny 8 października, 2023 - 11:11 am

haha <3

Reply
Zuzia 17 grudnia, 2023 - 3:12 am

Czy mogę zastąpić skrobię ziemniaczaną skrobią kukurydzianą ( W Teksasie tylko taką znalazłam 🙂 ) Dziękuję

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2023 - 1:11 pm

tak!

Reply
Kamila 25 maja, 2024 - 9:59 am

Masz może gramaturę żółtek?

Reply
rozkoszny 15 czerwca, 2024 - 11:06 am

Pamiętaj, że składniki na krem muszą być dobrze odmierzone. Krem wychodzi za rzadki w przypadku dodania niepoprawnej ilości mąki i mleka.

Reply
Kasia 15 czerwca, 2024 - 10:16 pm

Czy można spód przygotować poprzedniego dnia niż krem i owocki?

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2024 - 1:54 pm

Można zrobić spód i budyń, a w dzień podania połączyć go z masłem i wyłożyć na tartę

Reply
Natalia 17 czerwca, 2024 - 4:46 pm

Cz na ten spód od tarty można wysypać kulki ceramiczne do pieczenia?

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2024 - 6:31 pm

Tak

Reply
Alicja 21 czerwca, 2024 - 2:56 pm

Sam budyń mi bardzo smakuje! Czy można pominąć dodanie masła?

Reply
rozkoszny 24 czerwca, 2024 - 9:44 am

Nie, bo masło pełni funkcję utwralającą

Reply
Olimpia 22 czerwca, 2024 - 12:15 pm

Krem wyszedł idealny!! Zrobiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie i konsystencja jest zwarta, nic się nie rozpływa. Tarta wyszła obłędnie dobra 😍!!

Reply
rozkoszny 24 czerwca, 2024 - 9:44 am

cieszę się!

Reply
Kornelia 30 lipca, 2024 - 5:37 pm

Mam pytanie zrobiłam krem budyniowy, ale nie jest gładki tylko ma konsystencje grysiku. Co zrobiłam nie tak?

Reply
rozkoszny 7 sierpnia, 2024 - 7:23 pm

Może za szybko połączyłaś mąkę z mlekiem?

Reply
Monika 11 maja, 2025 - 11:35 pm

Szkoda, że nie można załączać zdjęć w komentarzach bo właściwie po to tu przyszłam 🙂 Dzięki za ten przepis! To jest kwintesencja prostoty i wytworności za jednym zamachem. Swoją wersję zrobiłam ze śliwkami podsmażonymi z odrobiną cynamonu i cukru, a później związanymi mąką ziemniaczaną. Wszystko wyszło perfekcyjnie – od spodu zaczynając, któremu nie dowierzałam z doświadczenia tańcząc dookoła zimnego masła przy kruchym cieście żeby tylko się nie przytopilo podczas łączenia składników, a tutaj bezczelnie wylałam Twoją wersję palonego i zadziałało. Dalej masa.. delikatna, maślano-waniliowa, coś pięknego. Dodatkowo wszystkie warstwy i konsystencje świetnie zgrane razem, kroją się idealnie, w świetnych proporcjach, ilość cukru wywarzona i wreszcie idealna ilość soli. Znam tylko jedną osobę, która równie dobrze komponuje desery jak Ty, jest nią Claire Saffitz (od razu polecam jej wersję tarte tatin i tarte lemon curd). Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Reply
Kasia 6 czerwca, 2025 - 10:16 pm

Hej 🙂 Czy zamiast miksera mozna uzyc na koncu blendera? (Niestety nie mam miksera tylko blender)

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2025 - 5:37 pm

niestety masło się nie ubije

Reply

Leave a Comment