To pancakes totalne, puszyste, chrupiące, przypominające bardziej hedonistyczny deser niż śniadanie, ale są poranki, które ich po prostu wymagają.
Ich sekretem jest maślanka, chwila leżakowania, ale też masełko, które dodajemy do ciasta i na którym sowicie smażymy. Ja lubię wykładać je łyżką do lodów, a po obróceniu podwijam je szpatułką, aby był bardziej kształtne. Pancakes podaję jak w Annelies: w kałuży syropu klonowego, z domową konfiturą jagodową, plastrem zimnego masła i łezkę z mascarpone. Nie wiem, czy można zacząć dzień bardziej rozkosznie.

Pancakes totalne
9 placuszków, 3 porcje
Pancakes
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 szklanka (240 g) maślanki lub kefiru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 czubate (40 g) łyżki masła, roztopionego + do smażenia
Konfitura jagodowa
200 g jagód świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatki
Zimne masło
Mascarpone
Syrop klonowy
1. Przygotuj konfiturę jagodowe: Jagody przełóż do rondelka wraz z cukrem, mąką ziemniaczaną i wanilia. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż puszczą sok, zgęstnieją i się zagotują, 3 – 4 minuty.
2. Przygotuj pancakes: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
3. Dodaj maślankę, jajko, wanilię i roztopione masło. Delikatnie wymieszaj — tylko do połączenia, nie przejmuj się małymi grudkami. Odstaw masą, aby zaczęła pracować, na 5 – 10 minut. To sekret puszystych pancakes!
4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść 1 łyżeczkę masła. Nakładaj porcje ciasta (ok. ¼ szklanki (60 ml) każda, można nakładać łyżką do lodów) i smaż na złocisto z obu stron, 2–3 minuty na każdą.
5. Serwowanie: Podawaj pancakes jeszcze ciepłe, w kałuży z syropu klonowego, posmarowane konfiturą jagodową, z plastrami zimnego masła i łezką mascarpone. Tak smakuje niebo.
Rady/porady
Ciasto powinno być tylko połączone, nawet grudkowate — to sekret puszystości. Długie mieszanie rozwinie gluten i zrobią się twarde.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


3 komentarze
a co z jajkiem?
dodajmy wraz z maślanką
Hmm…no dobra, to jeśli długie mieszanie rozwinie siatkę glutenową, to czy odstawianie na 5-10 minut nie zrobi tego samego?