Sałatka z jabłkiem, burakiem i dressingiem orzechowym

Słodki, miękki burak i soczyste, twarde jabłko, które jakby poddaje się temu pierwszemu barwiąc się na różowo. Całość przeplatana jest natką pietruszki, obtoczona w orzechowym sosie i obsypana słoną, tłustą fetą. Połączenie na pierwszy rzut oka dziwne, ale ten kto spróbuje, ten już się nie odkocha.

To jedna z tych sałatek, którą z powodzeniem można zrobić i zjeść całą na stojąco, jeszcze w kuchni, przypominając sobie, że przecież miała być podana do obiadu. Jest też szybka w przyrządzeniu, jeśli nie brać pod uwagę pieczenia buraków, ale powiem szczerze, że zdarza mi się kupić już upieczone, które sprawdzą się tutaj świetnie. Bo po prostu czasami za dużo z tym roboty: nagrzewanie piekarnika, szorowanie i obieranie buraków, które barwią całą kuchnię i ręce*. Gotując w Pytaniu na Śniadanie z Klaudią Halejcio, musiałem zaganiać ją do ich obierania i krojenia, bo miałem na głowie jeszcze galettes z jabłkiem, kanapki z kaczką oraz oczywiście stres i tylko brakowało mi do tego taplania się w buraczanym soku… Wybór należy do Ciebie, ale i tak będzie pysznie!

* proszę się nie zniechęcać do pieczenia buraków: można je wrzucić do piekarnika podczas robienia ciasta – i dwie pieczenie upieczone na jednym ogniu – a sposobem na uchronienie łapek przed zabarwieniem jest założenie gumowych rękawiczek

Sałatka z jabłkiem, burakiem i dressingiem orzechowym 1

Sałatka z jabłkiem, burakiem i dressingiem orzechowym
6 buraków średniej wielkości
3 duże jabłka, soczyste i twarde
jeden pęczek natki pietruszki
pełnotłusta feta (opcjonalnie)

Dressing orzechowy
¾ + ¼ szklanki orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól morska, świeżo mielony pieprz

Buraki oczyść i każdego z osobna zawiń w folię skraplając wcześniej oliwą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 ½ godziny. Wyjmij i wystudź. Pokrój w kostkę.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki.

Szklankę orzechów upraż na patelni, mają się lekko przypalić – zależy nam na mocnym orzechowym smaku. Wystudź.

½ szklanki orzechów zmiksuj na puree z oliwą i czosnkiem. Dodaj sok z cytryny, miód, sól, pieprz i następne ¼ szklanki orzechów. Miksuj krótko i pulsacyjnie, mają zostać wyczuwalne kawałki orzechów. Polej dressingiem sałatkę, udekoruj natką pietruszki, pozostałymi orzechami i posyp pokruszoną fetą.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

6 komentarzy

rozkoszny 6 lutego, 2018 - 5:55 pm

od @karzak2407: przepyszna ta sałatka, a orzechowy dressing palce lizać 😋😋😋

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2018 - 5:55 pm

od sabinataa: Ta sałatka jest przepyszna! Właśnie zajadam! 🙂

Reply
Ewa 27 września, 2019 - 7:26 pm

W naszym domu też już jest w co tygodniowym menu, tylko orzechy wolimy delikatnie podgrzać na patelni, wersja delikatniejsza, tak mocno przypieczone orzechy dają za dużo goryczy wg naszego smaku, pozdrawiam Ewa

Reply
rozkoszny 28 września, 2019 - 9:40 am

orzechy mają się „przypiec” jedynie odrobinę, bo inaczej faktycznie będą za gorzkie 😊

Reply
Marzena 11 kwietnia, 2020 - 4:56 pm

Sałatka jest super! Chociaż patrząc na liste składników nie oczekiwałam zbyt wiele 🙂 dla mnie idealna gdy dodałam wspomianą fetę, rukolę i prażone pestki słonecznika dyni i sezamu. Ukochane danie, dziekuje 💓

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2020 - 9:10 pm

Bardzo mi miło! <3

Reply

Pozostaw odpowiedź rozkoszny Cancel Reply