Wilgotne ciasto czekoladowe z figami

O różnych obliczach. Tak bym napisał. Najpierw jest miękkie, bardzo wilgotne, z dużą ilością kawałków czekolady, które topią się na języku. Następnie, na drugi dzień, przechodzi kolejną metamorfozę: ciasto bardziej tężeje, pozostając wciąż wilgotne, a czekolada wraca do swojej pierwotnej formy, co skutkuje dodatkowymi wrażeniami sensorycznymi. Chrupiące kawałki czekolady, wilgotne ciasto, soczyste figi.

Nic już mnie nie powstrzymuje. Temperatury spadły, a stragany uginają się od owoców, które wręcz proszą, aby zaprosić je do kulinarnego tanga. Czekolada po krótkich wakacjach także poszła w ruchu. Na nowo marzę o intensywnie kakaowych wypiekach i rozpustnie mokrych brownie. Właśnie rozpoczął się sezon na figi, więc warto to wykorzystać. Zatopiłem je w cieście czekoladowym pełnym kawałków czekolady, które stanowią tutaj główną atrakcję. Najpierw będą się topić na języku, a przy drugim kawałku już chrupać, kontrastując z wilgotnym ciastem i soczystymi figami. Jeśli ich nie macie możecie użyć np. malin, dodadzą kwaśności i odświeżą całość. A podana forma jest naprawdę rozpustna. Słodka, pełna czekolady, z wyczuwalną solą oraz kardamonem. Można odpłynąć.

Wilgotne ciasto czekoladowe z figami 1

Wilgotne ciasto czekoladowe z figami:
tortownica 23 cm
100 g mąki pszennej
50 g kakao niesłodzonego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kardamonu
100 g czekolady gorzkiej, pokrojonej w kostkę
120 g masła, roztopionego i przestudzonego
190 g cukru brązowego (może być biały)
3 jajka “zerówki”
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4-5 fig, pokrojonych w plasterki (można zastąpić malinami lub je także dodać)

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę nasmaruj masłem, wyłóż spód papierem do pieczenia i ponownie go natłuść. Obsyp tortownicę mąką i strzep jej nadmiar.

Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, kardamon i sól. Dodaj czekoladę i wymieszaj, W większej misce (najlepiej robota kuchennego) połącz masło z cukrem i zacznij ucierać, dodawaj jajko po jajku, a następnie ekstrakt z wanilii. Ubijaj jeszcze około 2 minuty, aż masa nabierze jaśniejszego koloru i puszystości.

Dodaj suche składniki z czekoladą do masy jajecznej i wymieszaj, tylko do połączenia. Przełóż masę do tortownicy i ułóż figi, tak aby na siebie nachodziły. Piecz 25 – 30 minut, środek ciasta wciąż ma być lekko miękki – stężeje po wystudzeniu. Przed krojeniem całkowicie wystudź ciasto. Tuż po upieczeniu jest zbyt płynne, aby je kroić. Najlepiej smakuje z kleksem kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub gałką lodów waniliowych.

Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Wilgotne ciasto czekoladowe z figami 2 Wilgotne ciasto czekoladowe z figami 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

malina 14 września, 2018 - 11:11 am

mam tylko dwa jajka. wyjdzie, czy to trzecie czymś zastąpić?

Reply
rozkoszny 14 września, 2018 - 2:17 pm

Poszedłbym do sklepu po trzecie 🙂

Reply
Tijana 6 października, 2018 - 6:06 am

😁…I just came across your site and I am so glad I did because everthing you’ve got here looks delicious. I can’t wait to try one of your receipes….I think the moist chocolate cake with figs will be the first. 👏❤

Reply
rozkoszny 7 października, 2018 - 11:19 am

glad you are here! <3

Reply
Weronika 15 września, 2018 - 9:36 am

Czy gruszki zamiast fig będą pasować?

Reply
rozkoszny 16 września, 2018 - 6:39 am

Można spróbować!

Reply
Kasia 27 września, 2018 - 7:55 am

Robiłam z figami jest obłędne! Dziękuję za przepis ❤️ Czy można dodać np. mrożone maliny?

Reply
rozkoszny 27 września, 2018 - 7:56 am

Nadadzą się idealnie! 😋💖

Reply
Kasia 27 września, 2018 - 5:17 pm

Super! Zatem dzisiaj czas na maliny 😋

Reply
Marta 30 września, 2018 - 8:16 am

Mogą być suszone figi?

Reply
rozkoszny 30 września, 2018 - 8:20 am

Lepiej zastąpić innymi owocami, ale ewentualnie można podgotować kilka fig w mleku 🍴

Reply
Asix 21 czerwca, 2019 - 1:25 pm

Czy można potraktować go jako warstwę tortu? Na wierzch dać krem z mascarpone i śmietanki, na to maliny…?

Reply
rozkoszny 21 czerwca, 2019 - 1:27 pm

Tak, można potraktować go w ten sposób zamieniając w tort. Aczkolwiek nie polecałbym go „układać” na innych warstwach – zbyt duże ryzyko, że się rozpadnie 🍴

Reply
Asia 19 września, 2019 - 10:53 am

Zmniejszę ilość cukru o połowę i będę piec w weekend !😍

Reply
rozkoszny 19 września, 2019 - 10:59 am

Daj znać, jak smakowało!

Reply
Patrycja 14 listopada, 2019 - 7:32 pm

Czy z borówkami wyjdzie? 🤔🤔

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2019 - 11:22 pm

tak!

Reply
wika 1 maja, 2020 - 3:18 pm

Można tortownicę 23?

Reply
wika 1 maja, 2020 - 3:19 pm

Przepraszam, 24?

Reply
rozkoszny 1 maja, 2020 - 6:28 pm

Tak

Reply
Natalia 31 maja, 2020 - 1:19 pm

Wczoraj zrobiłam to ciasto z truskawkami i bananem zamiast fig. Wyszło super! Na pewno wypróbuję inne przepisy z Twojej strony. Mniam😋!

Reply
rozkoszny 31 maja, 2020 - 2:49 pm

Brzmi wybornie!

Reply

Pozostaw odpowiedź rozkoszny Cancel Reply