Dyniowe placki z kremem klonowym

Faworyt sezonu jesiennego. Lekkie jak chmurka dyniowe placki, które ułożone we wieżę wieńczy kleks kremu dyniowego i garść orzechów. Absolutna dekadencja.

Na blogu znajdziecie już cały arsenał placków na maślance, placuszków, blinów i pełnoziarnistcyh pancakes z ricottą– na każdą okazję. Ostatnio furorę na Instagramie robią banalnie proste placuszki bananowe z karmelizowanym bananem i miodem cynamonowo-maślanym. Dzisiejsza propozycja wymaga nieco więcej pracy, ale obiecuję wam, że nie pożałujecie, gdy wasze usta spotkają się z tą dyniową chmurką.

placki dyniowe

Dyniowe placki z kremem klonowym
2 porcje
Placuszki
2 jajka, białka i żółtka osobno
½ szklanki (110 g) puree dyniowego
¾ szklanki (180 g) maślanki, kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ⅓ szklanki (170 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki soli

Krem klonowy
2 łyżki mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu klonowego
¼ łyżeczki soli

orzechy włoskie lub laskowe, do podania
olej roślinny lub masło klarowane, do smażenia

1. Połącz żółtka, puree dyniowe, maślankę, roztopione masło i cukier, wanilię za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kurkumą i solą.

2. W międzyczasie ubij białka ze szczyptą soli. Wtocz je za pomocą silikonowej szpatułki do masy dyniowej w trzech turach, robiąc to bardzo delikatnie. Nie chcesz zniszczyć tego puchu, który nada lekkości plackom.

3. Rozgrzej 2 łyżki oleju lub masła klarowanego na dużej patelni. Wyłóż po 2 czubate łyżki ciasta na porcję, zachowując solidne odstępy między placuszkami. Sporo urosną. Smaż 2 – 3 minuty z jednej strony, aż się zarumienią. Następnie z drugiej jeszcze około minutę. Powtórz cały proces, aż do wykorzystania całego ciasta.

4. W międzyczasie przygotuj krem. Mascarpone wymieszaj z jogurtem, a następnie syropem klonowym i solą. Podawaj z placuszkami i orzechami. Czy nie jest to najlepszy sposób, by zacząć nieśpiesznie poranek?

Rady/porady
Puree dyniowe to nic innego jak upieczona i zblendowana dynia. Obierz (lub nie) i poćwiartuj ją na kawałki, a następnie piecz w 200 stopniach Celsjusza około 30 minut, aż całkowicie zmięknie. Cały proces pokazuję w tym filmie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

placki dyniowe
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

19 komentarzy

Beata 28 listopada, 2021 - 7:22 am

Jest niedziela, wstałam o 7, dynia już w piekarniku:)))

Reply
rozkoszny 28 listopada, 2021 - 12:35 pm

zapowiada się rozkoszna niedziela!

Reply
Joanna 30 listopada, 2021 - 4:00 pm

Wtorkowy wieczór. Od kiedy zobaczyłam Twój film na ig wiedziałam, że muszę zrobić te placuszki. I tak nadeszła ta chwila gdy ochota na słodkie pokonała brak cynamonu, mascarpone zastąpiłam ricottą a syrop klonowy miodem. Wiem że pewnie moim placuszków daleko do oryginału ale są rozkoszne lekkie jak chmurka po prostu rozpływają się w ustach. 😉😘 Dziękuję za przepis i dzieleniem się dobrem😘

Reply
rozkoszny 30 listopada, 2021 - 4:45 pm

cieszę się <3

Reply
Agnieszka 6 grudnia, 2021 - 7:55 pm

Placuszki przepyszne , a krem klonowy wprost nieziemski! Rodzinka nie mogła oderwać się od talerzy ;). Jestem fanką dyni, więc placuszki wchodzą na stałe do naszego menu. Dziękuję i proszę o kolejne smakowite inspiracje. Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 7 grudnia, 2021 - 6:47 pm

cieszę się!

Reply
olga 16 grudnia, 2021 - 7:38 pm

Genialne! Pyszne i najlepsze jakie robiłam 😋 mam tylko zawsze problem ze smażeniem na patelni, jak jedna strona ładna, to druga potrafi być zbyt ciemna. Czy można by je upiec w piekarniku?

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2021 - 6:34 pm

Wystarczy je dobrze przypilnować 🙂

Reply
Kamila 19 grudnia, 2021 - 6:57 am

Jejku jakie to pysznie puszyste 😍 Mój partner początkowo był nastawiony sceptycznie, a ostatecznie zjadł najwięcej z całej rodziny 🤪 Dziękuję za świetny i prosty przepis!

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2021 - 11:55 am

<3

Reply
Fukaeri 11 listopada, 2022 - 2:35 pm

A jedna porcja to ile placuszków? 2 czy 4?

Reply
Agnueszka 4 grudnia, 2022 - 10:27 am

Chętnie zrobiła bym ten przepis ale nie mogę glutenu jeść 🫣🫣można zastąpić mąkę pszenna ? Na przykład jakimś mixem?

Reply
rozkoszny 5 grudnia, 2022 - 6:22 pm

Myślę, że spokojnie mieszanką bezglutenową

Reply
Ala 19 grudnia, 2022 - 7:25 pm

Czy mogę użyć mąki ryżowej zamiast mąki pszennej? 🙂 Robiłam te placuszki już i wyszły bezbłędnie i zastanawiam się, czy nieco zdrowsza wersja też by wyszła? <3

Reply
Paweł 19 marca, 2023 - 10:59 am

Trzecią niedzielę z rzędu robię to na śniadanie dla dzieci (dorosłych) 😉
Zachwytom nie ma końca. Tata kulinarny bohater👍
Wspaniały przepis. Dzięki👌

Reply
rozkoszny 20 marca, 2023 - 4:08 pm

Cieszę się!

Reply
Marta 25 lipca, 2023 - 6:51 pm

Rewelacja. Czesto robie powtorki, nawet jako deser <3

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2023 - 5:07 pm

<3

Reply
K. 30 września, 2023 - 7:46 am

Ale to było dobre! Nie spodziewałam się, nie byłam fanką dyni. Co prawda zmiksowalam wszystko blenderem, bez oddzielania białek i dodałam szczyptę sody, ale wyszły najpulchniejsze. I ten sos – powalający i komponujący wszystko w całość. Mega przepis ☺️

Reply

Leave a Comment