Faworyt sezonu jesiennego. Lekkie jak chmurka dyniowe placki, które ułożone we wieżę wieńczy kleks kremu dyniowego i garść orzechów. Absolutna dekadencja.
Na blogu znajdziecie już cały arsenał placków na maślance, placuszków, blinów i pełnoziarnistcyh pancakes z ricottą– na każdą okazję. Ostatnio furorę na Instagramie robią banalnie proste placuszki bananowe z karmelizowanym bananem i miodem cynamonowo-maślanym. Dzisiejsza propozycja wymaga nieco więcej pracy, ale obiecuję wam, że nie pożałujecie, gdy wasze usta spotkają się z tą dyniową chmurką.

Dyniowe placki z kremem klonowym
2 porcje
Placuszki
2 jajka, białka i żółtka osobno
½ szklanki (110 g) puree dyniowego
¾ szklanki (180 g) maślanki, kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ⅓ szklanki (170 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki soli
Krem klonowy
2 łyżki mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu klonowego
¼ łyżeczki soli
orzechy włoskie lub laskowe, do podania
olej roślinny lub masło klarowane, do smażenia
1. Połącz żółtka, puree dyniowe, maślankę, roztopione masło i cukier, wanilię za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kurkumą i solą.
2. W międzyczasie ubij białka ze szczyptą soli. Wtocz je za pomocą silikonowej szpatułki do masy dyniowej w trzech turach, robiąc to bardzo delikatnie. Nie chcesz zniszczyć tego puchu, który nada lekkości plackom.
3. Rozgrzej 2 łyżki oleju lub masła klarowanego na dużej patelni. Wyłóż po 2 czubate łyżki ciasta na porcję, zachowując solidne odstępy między placuszkami. Sporo urosną. Smaż 2 – 3 minuty z jednej strony, aż się zarumienią. Następnie z drugiej jeszcze około minutę. Powtórz cały proces, aż do wykorzystania całego ciasta.
4. W międzyczasie przygotuj krem. Mascarpone wymieszaj z jogurtem, a następnie syropem klonowym i solą. Podawaj z placuszkami i orzechami. Czy nie jest to najlepszy sposób, by zacząć nieśpiesznie poranek?
Rady/porady
Puree dyniowe to nic innego jak upieczona i zblendowana dynia. Obierz (lub nie) i poćwiartuj ją na kawałki, a następnie piecz w 200 stopniach Celsjusza około 30 minut, aż całkowicie zmięknie. Cały proces pokazuję w tym filmie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

19 komentarzy
Jest niedziela, wstałam o 7, dynia już w piekarniku:)))
zapowiada się rozkoszna niedziela!
Wtorkowy wieczór. Od kiedy zobaczyłam Twój film na ig wiedziałam, że muszę zrobić te placuszki. I tak nadeszła ta chwila gdy ochota na słodkie pokonała brak cynamonu, mascarpone zastąpiłam ricottą a syrop klonowy miodem. Wiem że pewnie moim placuszków daleko do oryginału ale są rozkoszne lekkie jak chmurka po prostu rozpływają się w ustach. 😉😘 Dziękuję za przepis i dzieleniem się dobrem😘
cieszę się <3
Placuszki przepyszne , a krem klonowy wprost nieziemski! Rodzinka nie mogła oderwać się od talerzy ;). Jestem fanką dyni, więc placuszki wchodzą na stałe do naszego menu. Dziękuję i proszę o kolejne smakowite inspiracje. Pozdrawiam
cieszę się!
Genialne! Pyszne i najlepsze jakie robiłam 😋 mam tylko zawsze problem ze smażeniem na patelni, jak jedna strona ładna, to druga potrafi być zbyt ciemna. Czy można by je upiec w piekarniku?
Wystarczy je dobrze przypilnować 🙂
Jejku jakie to pysznie puszyste 😍 Mój partner początkowo był nastawiony sceptycznie, a ostatecznie zjadł najwięcej z całej rodziny 🤪 Dziękuję za świetny i prosty przepis!
<3
A jedna porcja to ile placuszków? 2 czy 4?
Chętnie zrobiła bym ten przepis ale nie mogę glutenu jeść 🫣🫣można zastąpić mąkę pszenna ? Na przykład jakimś mixem?
Myślę, że spokojnie mieszanką bezglutenową
Czy mogę użyć mąki ryżowej zamiast mąki pszennej? 🙂 Robiłam te placuszki już i wyszły bezbłędnie i zastanawiam się, czy nieco zdrowsza wersja też by wyszła? <3
Trzecią niedzielę z rzędu robię to na śniadanie dla dzieci (dorosłych) 😉
Zachwytom nie ma końca. Tata kulinarny bohater👍
Wspaniały przepis. Dzięki👌
Cieszę się!
Rewelacja. Czesto robie powtorki, nawet jako deser <3
<3
Ale to było dobre! Nie spodziewałam się, nie byłam fanką dyni. Co prawda zmiksowalam wszystko blenderem, bez oddzielania białek i dodałam szczyptę sody, ale wyszły najpulchniejsze. I ten sos – powalający i komponujący wszystko w całość. Mega przepis ☺️