Focaccia Pro

Zakochacie się w tej focacci od pierwszego chrupnięcia. Wysokahydracja, rumiana skórka, aromatyczna otoczka z posypki bajgowej do wszystkiego. Focaccia Pro.

Wiadomo, że focaccia bez wyrabiania jest super, ale nie można się mierzyć z foką robioną tą techniką – także miłą w przygotowaniu. To chlebowa metoda, która polega na składaniu ciasta, co nadaje mu elastyczność, a przy okazji wtłacza powietrze. Stąd takie piękne pęcherzyki powietrza! Focaccia wychodzi lekka, chrupiąca, bardzo puszysta w środku. Czyli po prostu idealna. 

Focaccia Pro

Focaccia Pro
blaszka 25 x 35 cm
600 g włoskiej mąki 00
7 g drożdży instant
450 g wody, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki (12 g) soli morskiej drobnoziarnistej
3 łyżki (40 g) oliwy extra virgin + więcej do naoliwiania
1 opakowanie (15 g) posypki bajglowej do wszystkiego

1. W dużej misce za pomocą dużej drewnianej łyżki lub szpatułki wymieszaj mąkę z drożdżami, wodą i miodem. Masą będzie klejąca, ale to zupełnie okej. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 30 minut.

2. Dodaj sól i oliwę. Wymieszaj je z ciastem, ściskając je jak gumową piłkę. Gdy ciasto będzie już gładkie, zacznij je wyrabiać, ale nie musisz tego robić długo, 2 – 3 minuty wystarczą.

3. Zanurz dłonie w zimnej wodzie, chwyć górną część ciasta, unieś ją i przełóż nad resztą ciasta. Obróć miskę o 90° i powtórz składanie. Wykonaj cztery takie ruchy – to jedno pełne składanie. Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i zostaw  je na 30 minut, a następnie ponownie wykonaj składanie. Powtórz ten proces jeszcze raz – finalnie masz 3 raz składać ciasto. 

4. Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i odstaw do lodówki na całą noc, aby powoli wyrastało. Możesz pominąć ten krok, ale powolna fermentacja daje focacci zdecydowanie lepszy smak! 

5. Wyłóż blachę o wymiarach 25 x 35 cm (ewentualnie 20 x 30 cm jeśli zależy Ci na wyższej focacci) papierem do pieczenia i skrop go oliwą. Znów zwilż dłonie i wyłóż wyrośnięte ciasto. Delikatnie rozciągnij placek po prawie całej powierzchni blachy, ale uważaj, aby nie wypuścić zbyt wiele powietrza z ciasta. Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i odstaw, aż potroi swoją wielkość, na około 2 godziny.

6. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Posyp posypką bajglową po całej powierzchni. Skrop oliwą i zwilż palce. Tak jakbyś grał na pianinie, zrób delikatnie wgłębienia w foce na całej powierzchni, uważając, aby nie upuścić powietrza z ciasta.

7. Blaszkę z foką włóż do piekarnika. Gdy wierzch lekko się zarumieni, po 8-10 minutach, przykryj ją folią aluminiową. Piecz kolejne 10-15 minut aż ciasto całkowicie się upiecze. Wtedy wyjmij je z blachy i przełóż na ruszt, wraz z przykryciem z folii aluminiowej. Piecz kolejne 15 minut, aby spód stał się złocisty i chrupiący.

Rady/porady
Jeśli nie możesz dostać drożdży instant, użyj 25 g drożdży świeżych.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Focaccia Pro
Focaccia Pro
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

1 comment

Emilia 24 lipca, 2025 - 11:39 pm

hej, masz jakiś filmik na którym składasz tak ciasto? ciężko mi to sobie wyobrazić z opisu xD

Reply

Leave a Comment