Jednogarnkowy makaron w dwuskładnikowym aksamitnym sosie miso, czyli taki, który powstaje w całości na jednej patelni bez twojego zachodu.
Nie jest to klasyczny sposób przygotowania makaronu – makaron nie jest gotowany osobno, a potem dodawany do sosu wraz z wodą skrobiową. Wszystko dzieje się na jednej patelni. Kluski gotowane są w wywarze miso, aż zmiękną, a on się zredukuje, stając się aksamitny. Jeszcze śmietanka, rumiane grzyby i rozkosz gotowa.

Jednogarnkowy makaron w sosie miso z grzybami
2 porcje
150 g pieczarek brunatnych, pokrojonych w plastry
2 łyżki oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
4 płaskie łyżki pasty miso
200 g ulubionego makaronu (u mnie bucatini)
½ szklanki (120 ml) śmietanki 30% lub sojowej
świeżo mielony pieprz
1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na dużej mocy. Wrzuć pieczarki i smaż, aż się zarumienią, 3 – 4 minuty na stronę. Zmniejsz ogień na umiarkowany i dodaj czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj i zdejmij z ognia, przekładając pieczarki do miski.
2. Na tą samą patelnię wlej 3 szklanki (750 ml) wody. Dodaj miso i rozpuść je w wodzie. Zagotuj wodę i dodaj makaron. Jeśli lekko wystaje ponad poziom wody, przykryj patelnię i gotuj na małej mocy, aż zmięknie, 3 – 4 minuty. Zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień na umiarkowany. Gotuj, często mieszając, aż makaron zmięknie, a wywar zredukuje się do około 1 szklanki (250 ml).
3. Dodaj śmietankę i usmażone pieczarki. Gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje nabierając kremowej konsystencji. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i podawaj.
Rady/porady
W przepisie można wykorzystać praktycznie każde grzyby: zwykłe pieczarki, boczniaki, leśne czy suszone (wtedy namaczamy wcześniej).
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

17 komentarzy
Hej! Mam ogromną prośbę – możesz polecić jakąś konkretną pastę miso? Jestem nowicjuszem, a po wpisaniu w internet wyskakuje albo house of asia albo oryginalne pasty z 5 przymiotnikami po japońsku. Do tego w moim niewielkim mieście nie ma kuchni świata więc jestem niestety tylko zdana na zakupy online. I jestem w kropce. Helpunku 🙂
W biedronce jeay akceptowalna pasta miso (i gochujang tez jest) – mogę polecić.
Łatwo dostępna w sklepach internetowych jest na przykład Miyasaka Pasta Miso Dashi, którą ja bardzo lubię i często wykorzystuję do gotowania 🙂
Hej, próbowałam różnych, najlepsza wg mnie jest ta, dostępna przez internet w różnych sklepach https://allegro.pl/oferta/pasta-miso-biala-sojowa-400g-hikari-japonia-13285268814
kupiłam ją, ale moim zdaniem ta z Biedronki też jest ok.
Takie pytanie techniczne – czy z pasty miso ten alkohol który jest w składzie się neutralizuje podczas gotowania? (#karmieniepiesia)
Zależy od przepisu, ale tutaj tak
Super! Dodałam pokruszone wędzone tofu żeby zwiększyć ilość białka, też wyszło rozkosznie pyszne 😁
Polecam z makaronem gryczanym soba – super pasuje do grzybów i miso 😍 a do tego ma niski indeks glikemiczny i stosunkowo dużo białka jak na makaron
Ale to wtedy mniej wody? bo soba gotuje się szybko
Zrobione, zjedzone i będzie powtórka!
Fantastyczne danie ♥️
cieszę się <3
Ile użyć suszonych grzybów ?
po takim gotowaniu wartość miso (może oprócz smaku) spada do zera 🙁
Miso wykorzystujemy głównie dla smaku 🙂
dobre, ale niestety coś mi się stało po tym z brzuchem. za dużo histaminy (grzyby, miso). drugi dzień bardzo mnie boli:(
Dałoby radę może jakoś dodać tofu w między czasie?
Jeśli tak, to najlepiej w jakim momencie?