Makaron w sosie gochujang ze szparagami

To kluski, obok których nie można przejść obojętnie. Nie dość, że robi się je w trymiga, to po pierwszym wsiorbnięciu kubki smakowe tańczą walca. Poznajcie makaron w sosie gochujang ze szparagami.

To naprawdę szybka historia, bo całość trwa tyle, ile gotowanie makaronu i szparagów. Wiem, że kochacie gochujang. Na blogu w tym ostrawym sosiwie taplaliśmy już tofu, fasolę, a nawet kluski śląskie. Czas na makaron!

Makaron w sosie gochujang ze szparagami 1

Makaron w sosie gochujang ze szparagami
2 porcje
200 g makaronu typu bucatini lub 300 g makaronu udon
½ pęczka (250 g) zielonych szparagów, pokrojonych na 2-cm, odcięte twarde końcówki
2 łyżki masła, zimnego
3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
1 łyżka startego imbiru, startego na papkę
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka pasty gochujang
1 łyżka miodu
2 duże jajka, ugotowane na półtwardo

Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. 2 minuty przed końcem gotowania dodaj szparagi. Zachowaj 1 szklankę (250 ml) wody po gotowaniu. W tej samej wodzie można też ugotować jajka.

Na średniej wielkości patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj czosnek i imbir, przemieszaj, a następnie dodaj koncentrat, pastę gochujang i miód. Smaż, mieszając, aż całość się lekko skarmelizuje, 2 – 3 minuty.

Dodaj ½ szklanki wody po gotowaniu (125 ml), ugotowany makaron, szparagi i pozostałą łyżkę masła. Mieszaj, aż powstanie jedwabisty sos otaczający kluski. Podawaj z ugotowanymi jajkami.

Rady/porady
Poza sezonem na szparagi można zastąpić je ogórkiem pokrojonym w plastry i skropionym limonką oraz olejem sezamowym.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Makaron w sosie gochujang ze szparagami 2
Makaron w sosie gochujang ze szparagami 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

11 komentarzy

Grzegorz 4 maja, 2025 - 6:54 pm

Czym można zastąpić pastę Gochujang?

Reply
Oli 5 maja, 2025 - 12:23 pm

To pytanie jest na serio? Pytasz jak zrobić sos gochujang bez gochujang? Śmietanowy robisz bez śmietany?

Reply
rozkoszny 6 maja, 2025 - 1:49 pm

to tytułowy składnik 🙂 z każdą inną pastą chilli będzie inny efekt, ale można zastąpić harissą

Reply
Fukaeri 6 maja, 2025 - 4:01 pm

Cześć, co się dzieje z pozostałymi 125 ml wody z gotującego się makaronu? Pół szklanki idzie do sosu, a drugie pół?

Reply
Joanna 7 maja, 2025 - 1:04 pm

Na wszelki wypadek odkładamy sobie szklankę wody, jakby było potrzebne więcej do odpowiedniej konsystencji sosu.

Reply
Natalia 11 maja, 2025 - 3:48 pm

Danie ekspresowe, ale niestety rozczarowało mnie. Smak sosu mi jakoś nie podszedł. Może zależy, jaki koncentrat się trafi? Wersja sosu na bazie gochujang w daniu z kluskami śląskim dużo bardziej mi smakowała. A szparagi jednak wolę w sosie miso lub śmietanowym z migdałami 😉

Reply
Mateusz 11 maja, 2025 - 7:15 pm

Przepis dosz przyjemny, zwłaszcza, że szybki, przy czym 300 g makaronu to chyba trochę za dużo na tę ilość sosu jak dla mnie, następnym razem zrobię mniej 🙂

Reply
Asia 12 czerwca, 2025 - 2:07 am

Jest w przepisie, że 200 g 🙂

Reply
PAULINA 13 maja, 2025 - 3:15 pm

ze zwykym jajkiem jest dobre, ale z tym zamarynowanym do ramenu – to naprawdę wspaniała kompozycja. Dołożyłam sobie grillowanych szparagów i to też była super opcja – są bardziej jędrne, niż te wrzucone do makaronu, i fajnie chrupią.

Reply
Joanna 7 czerwca, 2025 - 7:34 pm

Bardzo smaczne danie, i szybkie w przygotowaniu, na pewno powtórzę.

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2025 - 1:02 pm

cieszę się!

Reply

Leave a Comment