Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką

Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką. Przyjemność pełna kontrastów: słodycz batatów i miodu spotyka się tu z kwasowością limonki, słonością fety i świeżością ziół. Idealne na lekki lunch lub kolację pełną obfitości.

Bataty pieczone w całości to trochę dłuższa zabawa niż połówek czy talarków, ale moment rozkrawania całego pieczonego ziemniaka jest bezcenny co dobrze znacie z przepisu na bataty na parze z masełkiem miso, chili, limonką i sezamem. Tym razem w piekarniku i faszerowane fetą, w towarzystwie rześkich dodatków. Podwodne połączenie jadłem jakiś czas temu w warszawskiej Bibendzie i absolutnie mnie ono zachwyciło swoją kontrastującą wyrazistością.

Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką

Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką
4 porcje
4 – 5 małych batatów (około 1 kg)
¼ średniej czerwonej cebulki
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 limonki
5 łyżek oliwy extra virgin
2 szklanki (25 g) wymieszanej mięty i bazylii, posiekanych
150 g fety (prawdziwej)
3 łyżki miodu

1. Piekarnik nagrzej do 220°C (góra-dół). Bataty wyszoruj, osusz i nakłuj każdego nożem kilkanaście razy. Ułóż je w naczyniu do zapiekania. Skrop 2 łyżkami oliwy i oprósz solą. Piecz, aż będą miękkie, 40 – 50 minut.

2. W międzyczasie przygotuj piklowaną cebulkę i salsę, cebulkę pokrój w małe kawałki. Przełóż do miseczki, dodaj sok z 1 limonki i ¼ łyżeczki soli. Wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut – im dłużej postoi, tym będzie delikatniejsza i nabierze pięknego, intensywnego koloru.

3. W blenderze z ostrzem “S” wymieszaj zioła, sok i skórkę z drugiej limonki i 3 łyżki oliwy. Dopraw do smaku odrobiną soli. Zblenduj na niecałkowite gładki sos. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj 1 łyżkę wody.

4. Upieczone bataty natnij do ⅔ ich głębokości. Nafaszeruj je pokruszoną fetą. Skrop całość miodem i wstaw do pieca na jeszcze 5 minut. Podawaj z ziołową salsą i piklowaną cebulką.

Rady/porady
Fetę można zastąpić innym serem: kozim, ricottą, mozzarellą, a nawet twarogiem śmietankowym!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

ela 22 maja, 2025 - 4:27 pm

uwielbiam Pana przepisy

Reply
rozkoszny 22 maja, 2025 - 4:55 pm

<3

Reply
Natalia 24 maja, 2025 - 6:46 pm

Totalny niewypał.. nie polecam. Bataty niepokrojone, musiały być dłużej. Sosy bardzo kwaśne. Tak jak lubimy przepisy rozkosznego tak tutaj nie polecam.

Reply
rozkoszny 26 maja, 2025 - 9:25 am

Sos kwaśny, bo bataty słodkie i daje to bardzo rześki efekt ::)

Reply
Kasia 24 maja, 2025 - 7:06 pm

Ooooo ależ to jest pyszne!!! Zrobiłam i właśnie zjedliśmy 😋 to jest kolejny Twój przepis, który na stałe zawita w naszym menu

Reply
rozkoszny 26 maja, 2025 - 9:25 am

cieszę się!

Reply
Kasia 25 maja, 2025 - 2:25 pm

Ten przepis to złoto<3

Reply
rozkoszny 26 maja, 2025 - 9:25 am

<3

Reply
Iza 27 maja, 2025 - 7:05 pm

Najgorsze dziadostwo jakie jadłam. Piekłam dłużej niż było w przepisie a batat i tak średnio upieczony. Danie bez smaku.

Reply
rozkoszny 28 maja, 2025 - 3:49 pm

Jeśli użyte bataty były duże, to czas pieczenia będzie znacznie dłuższy. Trzeba pamiętać też, aby je dobrze nakłuć, bo to znacznie skraca czas pieczenia 🙂

Reply
Filip 29 maja, 2025 - 7:55 pm

U mnie z kolei wyszły bardzo miękkie po 45 minutach w piekarniku. Czy konsystencja papki jest pożądana czy jednak batat powinien stawiać opór lekki przy gryzieniu?

Sam smak bardzo dobry, choć wymieniłbym co najmniej 10 przepisów Rozkosznego, które są o niebo lepsze 🙂

Reply
rozkoszny 30 maja, 2025 - 1:36 pm

Nie, powinny być miękkie właśnie

Reply
Agata 7 czerwca, 2025 - 4:48 pm

To jest rewelacyjne smaki się fantastycznie mieszają zaczęłam przygotowywać potrawę i w trakcie przeczytałam komentarze mialam obawy co do efektu czy będzie smaczne okazuje się że stwierdzenie fatalne nie dla każdego jest fatalne

Reply
Agata 7 czerwca, 2025 - 4:48 pm

To jest rewelacyjne smaki się fantastycznie mieszają zaczęłam przygotowywać potrawę i w trakcie przeczytałam komentarze mialam obawy co do efektu czy będzie smaczne okazuje się że stwierdzenie fatalne nie dla każdego jest fatalne

Reply
Karola 8 czerwca, 2025 - 5:01 pm

Pyszne ! ☺️

Reply
Sandra 9 czerwca, 2025 - 3:59 pm

Cudowne! słodkie, kwaśne, słone, fantastycznie orzeźwiające. Będzie częso gościć na moim stole 🙂

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2025 - 6:22 pm

<3

Reply
Tosia 16 czerwca, 2025 - 4:32 pm

Bardzo dobre! Niecodzienne polaczenie, ale przepyszne. Zrobilam do tego guacamole, pasowalo 10/10

Reply
Aleksandra 18 czerwca, 2025 - 11:20 pm

Zrobiłam dzisiaj, pyszne!

Reply
Martyna 19 czerwca, 2025 - 4:45 pm

Przepyszne to wyszło 🩷 na pewno będę powtarzać 😁

Reply
Patrycja 24 czerwca, 2025 - 8:35 pm

Niestety tym razem nie moje smaki 🙁 Rodzinka też nie zjadła, choć inne przepisy rozkosznego, których próbowałam były ,,petardą ”.

Reply
Majka 5 lipca, 2025 - 6:57 pm

Pokochałam to danie już w momencie, gdy je zobaczyłam. Oczy nic mnie nie okłamały, bo to jest petarda ❤️ Jesteś mistrzem 🏆
P.S. Do tych niezadowolonych: bataty pieczemy intuicyjnie, to nie jajka które po 10 min. będą twarde, im większy batat tym dłuższy czas pieczenia. I co ważne, bataty trzeba lubić, żeby to danie podpasowało.

Reply

Leave a Comment