Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką

Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką. Przyjemność pełna kontrastów: słodycz batatów i miodu spotyka się tu z kwasowością limonki, słonością fety i świeżością ziół. Idealne na lekki lunch lub kolację pełną obfitości.

Bataty pieczone w całości to trochę dłuższa zabawa niż połówek czy talarków, ale moment rozkrawania całego pieczonego ziemniaka jest bezcenny co dobrze znacie z przepisu na bataty na parze z masełkiem miso, chili, limonką i sezamem. Tym razem w piekarniku i faszerowane fetą, w towarzystwie rześkich dodatków. Podwodne połączenie jadłem jakiś czas temu w warszawskiej Bibendzie i absolutnie mnie ono zachwyciło swoją kontrastującą wyrazistością.

Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką

Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką
4 porcje
4 – 5 małych batatów (około 1 kg)
¼ średniej czerwonej cebulki
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 limonki
5 łyżek oliwy extra virgin
2 szklanki (25 g) wymieszanej mięty i bazylii, posiekanych
150 g fety (prawdziwej)
3 łyżki miodu

1. Piekarnik nagrzej do 220°C (góra-dół). Bataty wyszoruj, osusz i nakłuj każdego nożem kilkanaście razy. Ułóż je w naczyniu do zapiekania. Skrop 2 łyżkami oliwy i oprósz solą. Piecz, aż będą miękkie, 40 – 50 minut.

2. W międzyczasie przygotuj piklowaną cebulkę i salsę, cebulkę pokrój w małe kawałki. Przełóż do miseczki, dodaj sok z 1 limonki i ¼ łyżeczki soli. Wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut – im dłużej postoi, tym będzie delikatniejsza i nabierze pięknego, intensywnego koloru.

3. W blenderze z ostrzem “S” wymieszaj zioła, sok i skórkę z drugiej limonki i 3 łyżki oliwy. Dopraw do smaku odrobiną soli. Zblenduj na niecałkowite gładki sos. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj 1 łyżkę wody.

4. Upieczone bataty natnij do ⅔ ich głębokości. Nafaszeruj je pokruszoną fetą. Skrop całość miodem i wstaw do pieca na jeszcze 5 minut. Podawaj z ziołową salsą i piklowaną cebulką.

Rady/porady
Fetę można zastąpić innym serem: kozim, ricottą, mozzarellą, a nawet twarogiem śmietankowym!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pieczone bataty z fetą, zieloną salsą i piklowaną cebulką
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment